Ay’ın yeni tanımı: Suyu olan ıssız ve kuru bir yer!
NASA, LCROSS uydusu ile 9 Ekim’de Ay’ın güney kutbundaki Cabeus Kraterine bir kütle fırlatmıştı. Buradaki amaç Ay’ın bu kısmında bulunan kraterlerde buz olup oladığı, eğer varsa ne buzu olduğunun analizini yapabilmekti. Bölgedeki kraterlere ışık düşmediğinden içleri görülemiyordu. Krater milyarlarca yıldır ışık görmüyordu. Kraterden uzaya doğru fırlayan Ay zerreleri deneysel aracın üzerinden de geçerek, aracın analiz yapmasına olanak sağlamıştı. Alınan son bilgilere göre Ay’ın bu kraterde su buzu olduğunu gösteriyor. Güneş sistemi’nde bize en yakın olan komşumuz Ay’ın bir gizemi daha ortaya çıkarılmış oldu.
Bilim insanları Ay’ın kutuplarında büyük hidrojen kaynakları olup olmadığı üzerinde hala tartışıyor. Hidrojen bilindiği üzere suyu oluşturan temel elementlerden birisi. Bir süre önce Ay’ın kutuplarında hidroksil olduğu haberi gelmişti. LCROSS bu tartışmaya yön verecek gibi görünüyor.
Hedeflenen Cabeus Krateri içinde sudan başka elementlerin olduğu bilgisi de veriliyor. Araştırmanın henüz ilk sonuçları yayınlandığından kraterde başka hangi elementlere rastlandığına ilişkin bilgi yok. LCROSS’un verilerini derlemek ve değerlendirmek biraz zaman gerektirecek. Ancak biz ilk yanıtımızı aldık: Ay’da su var.
LCROSS uydusu, 18 Haziran 2009’da NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’nden LRO uydusuyla birlikte fırlatıldı. LCROSS daha sonra LRO’dan ayrılarak hedefindeki Cabeus Krateri’ne doğru yöneldi. Bunun için Dünya çevresinde uzun bir yörünge izledi.
Ay’da suyun olması neden önemli? Çünkü NASA ve ESA 2020-2030 arasında Ay’a bir bilimsel üs kurmayı planlıyor. Ay Üssü için en büyük sıkıntı su. Dünya’dan Ay’a su taşımak çok pahalıya patlıyor. İşte NASA hem Ay’da üs kurulabilecek bir yer araştırırken aynı zamanda Ay’da suyun olup olmadığını da öğrenmek istedi. Ay’ın güney kutbunda bulunan su projede çalışanları yeterince heyecanlandırmış olmalı.
Kaynak: NASA-LCROSS
açıkçası beklenen bir durum.şahsen ben bu sonucun alınacağından emindim.daha önce bir çok gazetede çıkan ay deneyi başarısız oldu şeklindeki yalan haberleri duyduğumda biraz şaşırmıştım ama yinede astronomi diyarında yayımlanmadığı için pek inanasım gelmedi.tebrikler nasa.