Gökbilimciler Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yeni bir etkin asteroit keşfetti. Bu asteroitin bir kuyrukluyıldız gibi kuyruğu bulunuyor. Asteroit kuşağında bu tip asteroitlerden çok sayıda olduğu düşünülüyor.

kuyruklu asteroit
62412 kuyruklu asteroitinin görüntüsü (Scott Sheppard).

Carnegie Enstitüsü’nden Scott Sheppard ve Chadwick Trujillo İkizler Gözlemevi’ni kullanarak asteroit kuşağı içinde 62412 adlı yeni bir asteroit keşfettiler. Üstelik bu asteroit Hygiea sınıfından olup bir kuyruğa sahipti.

Etkin asteroitler yeni keşfedilen bir sınıftır. 62412 ise bu yeni ailenin 13. üyesidir. Sheppard ve Trujillo 100’den fazla etkin asteroit olduğunu düşünüyor.

Etkin asteroitler diğerleri gibi Mars ve Jüpiter arasında kararlı bir yörüngeye sahiptir. Ancak normal bir asteroitten farklı olarak etkin asteroitlerin, yüzeylerinden kopan toz ve gazın oluşturduğu, kuyrukları bulunur. Böylece bir kuyrukluyıldız izlenimi verirler. Sheppard ve Trujillo, tipik bir asteroit olduğu sanılan 62412’nin kuyruğu olduğunu farkettiler. Bu ise onu yeni bir sınıfın üyesi yapmaktaydı. Etkin asteroitlerin yüzeylerindeki buzun buharlaşarak gaza dönüşmesinin bir çeşit kuvvet etkisiyle olduğu sanılıyor ama bunun nedeni henüz belirlenmiş değil.

“Yaklaşık on yıl öncesine kadar bir cismi ya kuyrukluyıldız ya da kuyrukluyıldız olmadığını söyleyerek sınıflayabiliyorduk. Ancak bu tür cisimlerin ortaya çıkmasıyla bu tanım şekli değişiyor” diyor Sheppard.

Geçmişte asteroitlerin genellikle değişmeyen cisimler olduğu düşünülürdü. Ancak bilim insanları daha sonra bunların kuyruk ve çekirdeği arasında ince bir atmosferi olduğunu gösterdiler.

“Diğer insanların kolayca gözleyemediği cisimlere ayrıntılı bir şekilde bakabiliyoruz. Böylece çok önemli verilere ulaşıyoruz” diyen Sheppard şimdiye kadar 62412’nin neden şimdiye kadar tipik bir asteroit olarak görüldüğünün sebebini açıklıyor.

Bu gibi keşifler bazı asteroitlerin neden etkin sınıfında olduğuna açıklama getirebilir. Sheppard ve Trijillo şimdi kendi kuramlarını geliştirmeye çalışıyor. Onlara göre bu cisimlerin kuyruğa sahip olmalarının altında kendi çevrelerinde yüksek hızda dönmeleri yatabilir. Bu dönme hareketi nedeniyle çekirdekteki buz su buharına dönüşerek dışarı atılıyor olabilir. Ekip şimdi bu cisimlerin yoğunluğunu bularak, kuyrukyıldızların yoğunluğuyla karşılaştırmanın peşine düştü. Bu bilgi onlara yanıta dair ipuçları verebilecek.

Carnegie Science

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.