Yıldızların disko alanı gibi. Samanyolu’nun kenarındaki Küçük Macellan Bulutu NASA’nın Büyük Gözlemevleri ile pembe ve mor ağırlıklı renklerle göz kamaştırıyor. Küçük Macellan Bulutu Samanyolu’ndan yaklaşık 200.000 ışık yılı uzaklıkta yer alan küçük bir sarmal gökadadır.
Renkler geniş bir yelpazeye yayılan ışığın farklı dalga boylarını gösterir. Chandra X-Işınları Gözlemevi ile alınan X-ışını görüntüsü mor ile, Hubble Uzay Teleskopu ile görünür ışık altında alınan görüntü kırmızı, mavi, yeşil ile ve Spitzer Uzay Teleskopu ile alınan kızılötesi görüntü kırmızı renk ile gösterilmiştir.
Görüntünün alt köşesinde görülen sarmal gökada bu devasa bulutsunun arkasındadır. Diğer uzak gökadalar gibi bu gökada da milyonlarca ışık yılı uzaklıktadır.
Üç teleskop bu canlı gökadanın farklı yönlerini ortaya çıkarır. NGC 602a olarak bilinen rüzgârlı yıldızlı merkez, büyük kütleli yıldızların yaydığı ışıma ile çevresini temizleyerek süpürür.
NGC 602a gibi yerler metallerin fazla bulunmadığı, hidrojen ve helyum bolluğu yaşanan yerlerdir. Gökbilimciler ikiden fazla protonu olan elementleri metal olarak adlandırır. Bölge de Samanyolu’ndaki birkaç milyon yıl yaşındaki Avcı Bulutsusu’nda olduğu gibi yeni yıldızlar oluşur.
Chandra büyük ölçüde merkezdeki genç yıldızlardan yayılan X-ışınlarını ortaya koyuyor. Bu yıldızlar Hubble ve Spitzer tarafından görüntülendiler.
Bu çalışmayla genç yıldızlardan yayılan X-ışınlarının farklı ortamlarda yayılanlarla benzerlik gösterdiğini belirledi. Gezegenlerin oluşum sürecinde görülen disklerin (Kartal Bulutsusu gibi) evrim süreci de dahil olmak üzere bu ışınların birbiriyle benzer olması muhtemeldir.