Kraliçe’nin Hayaleti

Bulutsudaki renkler uzak yıldızdan yayılan ışınımın etkilerini gösterir. IC 63 içindeki hidrojen Gama Kraliçe’den gelen morötesi ışımanın bombardımanına tutulmaktadır.
Bulutsuda toz parçacıkları tarafından yansıtılan ışık aslında Gama Kraliçe’den gelmektedir. Yani IC 63 aynı zamanda yansıma bulutsusudur. (ESA/Hubble, NASA)

Kraliçe takımyıldızında yaklaşık 550 ışık yılı uzaklıkta yer alan IC 63 ürkütücü izlenimi veren bir bulutsudur. Kraliçe’nin hayaleti olarak bilinen IC 63’deki değişken yıldız Gama Kraliçe’den yayılan ışıma gaz ve toz bulutlarını yavaş yavaş aşındırıyor.

Adını Yunan mitolojisinden alan Kraliçe takımyıldızı gökyüzünde W şeklini oluşturur. Gama Kraliçe yıldızı W’nin merkezindedir.

Gaz diskiyle çevrili Gama Kraliçe mavi-beyaz renkte değişken bir yıldızdır. Bu yıldız Güneş’ten 19 kat daha büyük ve 65 bin kat daha parlaktır. Aynı zamanda saatte 1,6 milyon kilometre hızla dönmektedir ki bu yıldızımızın hızından 200 kat fazladır. Bu müthiş dönme hızı yıldıza basık bir şekil verir. Aynı zamanda yıldızdan madde saçılmasına ve çevresinde disk oluşumuna neden olur. Parlaklık değişimlerinin nedeni bu kütle kaybıdır.

Gama Kraliçe’nin ışınımı o kadar güçlüdür ki IC 63’ü etkileyerek yıldızdan birkaç ışık yılı uzaktaki Hayalet bulutsusunu andıran görsel sunar. IC 63’ün bu görüntüsü, NASA/ESA Hubble teleskopu ile çekilmiştir.

Bulutsudaki renkler uzak yıldızdan yayılan ışınımın etkilerini gösterir. IC 63 içindeki hidrojen Gama Kraliçe’den gelen morötesi ışımanın bombardımanına tutulmaktadır. Buradaki elektronların saldıkları hidrojen-alfa ışınımı nedeniyle enerji kazanmalarına neden olmaktadır –görüntüde kırmızı renkle görülmektedir.

Bu hidrojen-alfa ışınımı IC 63’ü mavi ışık yayan emisyon bulutsusu yapar. Bulutsuda toz parçacıkları tarafından yansıtılan ışık aslında Gama Kraliçe’den gelmektedir. Yani IC 63 aynı zamanda yansıma bulutsusudur.

Renkli ve hayalet bulutsu Gama Kraliçe’den gelen morötesi ışınımın etkisiyle yavaş yavaş dağılmaktadır. Bununla birlikte IC 63, güçlü yıldızın etkisinde kalan tek cisim değildir. Gama Kraliçe gökyüzünün iki derecesini kaplayan çok daha büyük bir bölgenin parçasıdır.

Bu bölge en iyi sonbahar ve kış aylarında Kuzey yarıküreden görülmektedir. Buna karşılık oldukça sönük olduğundan gözlenmesi için büyük bir teleskop ve karanlık gökyüzü gereklidir.

Dünya atmosferinin altından göremediğimiz yapıyı Hubble ile görebilmekteyiz. Bu görüntü muhtemelen IC 63’ün elde edilmiş en iyi görüntüsüdür ve Hubble’ın gücünü göstermektedir.

IC 63 bulutsusu. (Hubble, Digitized Sky Survey 2, N. Risinger (skysurvey.org). Music: Astral Electronic.)

Önerilir...

1 Yorum

  1. hubble muhteşem çok şey borçluyuz çok bilgiler edindik onun sayesinde inanılmaz görüntülere ulaştık inşallah görütü vermeye devam eder çünki onun sayesinde müthiş bilgilere ulaştık ve çok şey öğrendik( hayalet bulutsu) dahasıda var .mükemmel görüntüler teşekkürler hubble teşekkürler ASTRONOMİ DİYARI.selamlar.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.