Gül rengindeki yıldız oluşum bölgesi Messier 17’nin yeni görüntüsü ESO’nun Şili’deki La Silla Gözlemevi’nde bulunan MPG/ESO 2,2 metrelik teleskopu üzerindeki Geniş Alan Görüntüleyicisi ile oluşturuldu. Bulutsunun tamamını gösteren fotoğrafla M17’nin boyutu, gaz ve toz bulutları ve yeni doğan yıldızlar gibi ayrıntıları da görebilirsiniz.
M17 birçok farklı isimle de bilinmiştir: Omega Bulutsusu, Kuğu Bulutsusu, Checkmark Bulutsusu, At Nalı Bulutsusu ve denizden vazgeçemeyenler için Istakoz Bulutsusu.
Yay takımyıldızında bulunmakta olan M17 Dünya’dan 5500 ışık yılı uzaktadır. Gaz ve toz bulutlarıyla örülü bulutsu gökyüzünde 15 ışık yılı gibi büyük bir alanı kaplar.
Bulutsuya kırmızı ve pembemsi renkler hâkimdir. Bu renk hidrojen gazının parlayan imzasıdır. Son zamanlarda M17’de oluşan kısa ömürlü mavi yıldızların yaydığı morötesi ışık bulutsudaki gazı ısıtıp parlatmaktadır. Merkezi bölgede bazı yerler mavi ve bazı yerler beyaz renktedir. Beyaz renk tozdan yansıyan yıldız ışığı ile sıcak gazdan yayılan ışığın karışmasıyla oluşmaktadır.
Bulutsu 30.000 Güneş’ten fazla gaz kütlesine sahiptir. M17’de ayrıca 35 yıldızlı NGC 6617 adlı açık yıldız kümesi de bulunur. Bulutsunun daha merkezi bölgelerinde 800 dolayında yıldız bulunmaktadır. Bulutsunun iç ve dış kısımlarında yıldız oluşumları sürmektedir.
Pembe renkle kaplı bulutsu içerisinde yer yer karanlık alanlar göze çarpmaktadır. Bu alanlar optik bölgede karanlık görünmesine karşılık kızılötesi kameralarda pırıl pırıl parlar.
Bulutsu resmi adını Charles Messier adlı Fransız kuyrukluyıldız avcısına borçludur. Messier 1764’deki kataloğunda bu bulutsuyu 17. Sırada göstermişti. Bugün de aynı adla bilinen çiçek görünümlü bulutsu göz kamaştırmaya devam ediyor.