NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu birbirinden ilginç kozmos görüntüleri yakalıyor. Hubble’ın ilettiği bu görüntü güzelliğini perspektif farklılığına borçlu.
Görüntüdeki cisimlerden üstteki PGC 37639 ve alttaki PGC 101374 olarak bilinen gökadalardır. İkilinin arasındaki galaktik kütle çekim savaşı nedeniyle merkezlerinden geçerek aralarında mavimsi noktalı bir köprü oluşmuş görünüyor. Aslında durum bu değil. PGC 37639 Dünya’ya diğerinden daha yakın olduğundan görülen gerçekte aralarında böyle bir bağlantı yok.
Görüntüde ilk bakışta fark edilmeyen başka bir sürpriz daha var. Görüntüde iki değil dört gökada bulunuyor. Sol üstte geçmişte birleşmiş iki gökada daha bulunuyor. Bu gökadalar parlaklıklarıyla gaz ve toz sarmalların içinde görülebilir.
Diğer gizli birleşmiş gökada olan SDSSCGB 19.4 ise küçük ve henüz sarmal yapısı bozulmamış haliyle sağda kendini gösteriyor. Arp 194 olarak da bilinen üçlü gökada grubu Dünya’dan 194 milyon ışık yılı uzaktaki Kral (Cepheus) takımyıldızı doğrultusundadır.
Mavi yolun gökadalar arasındaki kütle çekim etkileşimleriyle üst gökadanın merkezden kopan bir sarmal koluyla oluştuğu düşünülüyor. Gaz ve tozdan oluşan yol yaklaşık 100.000 ışık yılı uzunluğunda olup yeni yıldız doğumlarına sahne olmaktadır. Mavi rengin nedeni ise doğan yıldızların genç, sıcak ve büyük olmasıdır.
Yüksek çözünürlükteki görüntü için tıklayınız.