ESO’nun Şili’deki La Silla Gözlemevi’nden alınan bu yeni görüntüde Gum 41 adlı bir hidrojen bulutu gözler önüne seriliyor. Bu az bilinen bulutsunun ortasındaki parlak genç yıldızlardan çıkan yüksek enerjili ışıma, çevredeki hidrojenin özel bir renkte ışımasına neden oluyor.
Güney gökküresinde Erboğa takımyıldızı doğrultusunda bulunan bu bölge, birçok parlak bulutsuya ev sahipliği yapmaktadır ve bunların her biri hidrojen gaz bulutlarından oluşan sıcak yeni doğmuş yıldızlarla bir arada bulunmaktadırlar. Bu yeni doğan yıldızlardan yayılan yoğun ışıma, yıldızın çevresinde kalan hidrojeni uyarır ve yıldız-oluşum bölgelerine ait bir kırmızı renk tonunda parlamasına neden olurlar. Bu olaya başka bir örnek ünlü Deniz Kulağı Bulutsusu’dur, kırmızının parlak tonlarında ışıldayan geniş bir bulut.
Görüntüdeki bulutsu yeryüzünden yaklaşık 7300 ışık-yılı uzaklıktadır. Avustralyalı gökbilimci Colin Gum tarafından Canberra yakınlarındaki Stromlo Dağı Gözlemevi’nden alınan fotoğraflarla keşfedilmiştir ve kendisinin 1955 yılında yayınlanan 84 salma bulutsusu kataloğunda yer almıştır. Aslında Gum 41 daha büyük bir yapı olan Lambda Centauri Bulutsusu’nun küçük bir kısmıdır, burası ayrıca daha ilginç olan ismiyle Koşan Tavuk Bulususu olarak bilinmektedir. Gum trajik bir kayak kazası sonrasında 1960 yılında genç yaşta yaşamını yitirmiştir.
Gum 41’in bu görüntüsünde, bulutlar oldukça kalın ve parlak görünüyorlar, ancak bu bir göz yanılmasıdır. Hayali bir uzay seyahati yapan birisi bu bulutsu içerisinden geçebilir, göründüğü gibi olmadıklarını fark edecektir — çok yakınında bile — insan gözünün göremeyeceği kadar sönük olacaktır. Bu neden yirminci yüzyılın ortalarına kadar keşfedilmediğini açıklıyor, ışığı çok ince bir şekilde yayılıyor ve kırmızı ışıma görsel olarak çok iyi görülemiyor.
Gum 41’in bu yeni görüntüsü — gözlenmesi zor bu nesneye ait en iyilerinden biri — ESO’nun Şili’de bulunan La Silla Gözlemevi’ndeki MPG/ESO 2.2-metrelik teleskopu üzerinde bulunan Geniş Alan Görüntüleyicisi (WFI) kullanılarak elde edilen verilerle oluşturulmuştur. Görüntü, mavi, yeşil ve kırmızı filtrelerin yanı sıra hidrojenden kaynaklanan kırmızı renkli ışımayı da görüntüleyebilecek özel filtreler kullanılarak elde edilmiştir.
ESO-Türkiye (Arif Solmaz, Çağ Üniversitesi – Uzay Gözlem ve Araştırma Merkezi, Mersin)