Kepler verilerini incelemeyi sürdüren gökbilimciler bir yıldızın çevresinde dolanan üç küçük gezegen keşfettiler. KOI-961 adlı yıldıza bağlı olan gezegenler 0.78, 0.73 ve 0.57 Dünya yarıçapına sahipler. Yani aşağı yukarı Mars boyutlarındalar.
Her üç gezegenin de karasal olduğu düşünülüyor. Gezegenler yıldıza çok yakın olduklarından sıvı suyu barındıramayacak kadar sıcaklar. Şimdiye kadar keşfedilen 700’den fazla ötegezegenin içindeki karasal gezegenlerin oranı neredeyse bir avuç kadar.
NASA Genel Merkezi Kepler programı bilim ekibinden Doug Hudgins: “Gökbilimciler şimdiye kadar Kepler tarafından ortaya çıkarılan binlerce gezegen adayını inceleyerek onay vermeye çalışıyor. Tek amaçları karasal gezegen bulmak olan araştırmacılar, Mars kadar küçük gezegenleri bulmaları bu nedenle önemli” diyor.
Kepler 150 000’den fazla yıldızın parlaklık değişimlerini gözleyerek geçiş yöntemine göre gezegen bulmaya çalışıyor. Bir gezegenin varlığını onayı için gezegenin yıldızın önünden en az üç geçiş yapması gerekiyor. Bu nedenle yer merkezli teleskoplar ile de ek gözlemlere ihtiyaç durulmaktadır.
Üç gezegen yıldız çevresindeki dolanımını iki gün dolayında tamamlıyor. KOI-96 yıldızı, yaklaşık bir buçuk Jüpiter ya da Güneş’in altıda bir çapında olan bir kırmızı cücedir.
Son bulunan Kepler gezegenlerinin Masr ve Dünya ile karşılaştırılması. (NASA/JPL-Caltech) | Kepler-KOI 961 sistemi ile Jüpiter Sistemi’nin karşılaştırılması (NASA/JPL-Caltech) |
NASA Ötegezegen Enstitüsü ile Kaliforniya Fen Bilimleri Enstitüsü (Caltech) bilim insanlarından John Johnson: “Bu şimdiye kadar bulunan en küçük güneş sistemi. Aslında bu yapı bir bakıma Jüpiter sistemine benzetilebilir. Keşif gökadamızda çok çeşitli gezegen sistemleri olduğunu gösteriyor” diyor.
Kırmızı cüceler Samanyolu’nda en sık rastlanan yıldız türüdür. Bir kırmızı cüce çevresinde üç karasal gezegenin bulunması akla gökadada buna benzer yıldızların çevrelerinde de Caltech’den gezegenlerin olabileceğini getirmektedir.
Caltech’den Phil Muirhead: “Bu tür sistemler evrenin her yerinde olabilir. Gezegen avcıları için gerçekten heyecan uyandıran bir durumla karşı karşıyayız” diyor.
Kepler verileriyle Aralık 2011 ayı içinde üç küçük ötegezegen keşfi yapılmıştı. 2.4 Dünya büyüklüğündeki Kepler-22b, Dünya büyüklüğünde olan Kepler-20e ve Kepler-20f gezegenleri.