NASA’nın Kepler Uzay Aracının gözlediği 156 000’den fazla yıldıza ilişkin 43 günlük veriler yayınlandı. Güneş sistemi dışında Dünya benzeri gezegen bulma ümidiyle uzaya geçtiğimiz yıl fırlatılan Kepler, yıldızların parlaklığındaki küçücük değişimleri gözlüyor. Gökbilimciler yeni verilerle birkaç yüz yıldızda saptanan parlaklık değişiminin nedeninin gezegen geçişi olup olmadığını saptayacak. Veriler yıldızların boyut ve yaşlarına göre sıralandı. Bu yıldızların bir kısmında zonklama (yıldızın yakıtını bitirdikten sonra geçtiği evre) görülürken çoğunun durumunun kararlı olduğu belirlendi. Güneş lekelerinde olduğu gibi gezegen geçişlerinde de yıldızların parlak ışıklarında bir miktar azalma olur. Burada görülen azalmanın miktarı gezegenin büyüklüğü hakkında bilgi verir.
28 Bilim insanından oluşan Kepler ekibi gerek dünya üzerindeki teleskoplarla gerek Hubble Uzay Teleskopu ile ve gerekse de Spitzer Uzay Teleskopu’yla tüm dikkatlerini 400 dolayındaki nesne üzerinde yoğunlaştırdılar. Bunlar şu an için saptanan olası yeni ötegezegenler. Kepler, Dünya üzerinden yalnızca belirli zamanlarda gözlenebilen Kuğu ve Çalgı (Cygnus-Lyra) takım yıldızlarını gözlüyor. Bu ve diğer gözlemler sonucunda gezegen olması muhtemel nesneler orataya çıkarılıyor. Veri sonuçları 2011 yılının Şubat ayına netleşecek.
Ek bilgi olmadan gerçek gezegenler çift yıldızlardan ayırt edilemez. Bir nesnenin yıldız mı yoksa gezegen mi olduğunun anlaşılması tayf ölçümleriyle belirlenebiliyor.
NASA’nın Kepler görevinden sorumlu ekibinden Lia LaPiana: “Verilerin bilimsel gruplarca incelenip önümüzdeki aylarda yeni ötegezegen keşfini bildiren sonuçları heyecanla bekliyorum” diyor.
NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nden Kepler Görevi Başkan Yardımcısı David Koch: “Bu şimdiye kadar elde edilen en uzun ve kapsamlı veri. Sonuçların iyi olacağından eminim” diyor.
Kepler’in 2012 yılının Kasım ayına kadar üzerinde yaşanabilecek, sıvı suyu olan dünya büyüklüğünde bir gezegen bulması hedefleniyor. Geçiş yöntemini kullanan aracın bulduğu gezegenin onay görmesi için yıldızının önünden en az3geçiş yapması gerekiyor. Bu da en az 3 yıllık bir gözlemi gerektiriyor. (Gezegenin, yıldızın çevresindeki turunu 1 yılda attığı düşünülürse 3 geçiş gözlemi için 3 yıl demektir.)
Ames’in Bilim Müdürü ve araştırmacı William Borucki: “Kepler gözlemleri bize ya birçok yıldızın gezegeninde yaşam olduğunu söyleyecek ya da Samanyolu’nda yalnız olduğumuz sonucuna ulaşacak” diyor.
Bilindiği üzere Kepler, insanoğlunun uzayda (aslında sadece Samanyolu’nun küçük bir bölgesinde) yeni gezegenlerin keşfi için üretilmiş ilk ve şu an için tek araç. Araçtan alınan ilk verilerin sonuçları Ocak ayı başında açıklanmış ve aracın 5 gezegen bulduğu bildirilmişti. Aracın asıl görevi ise dünya gibi üzerinde yaşanabilir gezegenler bulmak.
Kaynak: Kepler