Kepler 2010’a Beş Gezegenle Girdi

Kepler Uzay Teleskobu Güneş benzeri yıldızların yaşam alanlarında, dünya benzeri gezegen keşfi için 2012 yılı sonuna kadar görevde kalacak.

NASA’nın büyük ümitler beslediği Kepler Uzay Teleskobu ilk keşfini gerçekleştirdi. Kepler ilk keşfinde beş ötegezegen bulduğunu bildirdi. Gezegenler Kepler 4b, 5b, 6b, 7b, 8b olarak adlandırıldı.

NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nden William Borucki Kepler’in son derece sağlıklı çalıştığını ve aracın, bilimin Güneş Sistemine yönelik sorularına yanıt vereceğini umduklarını dile getiriyor. Ötegezegen keşiflerinde hem gezegenlerin yapıları hem de gezegen disklerinin gözlenmesinin çok önemli bir yeri bulunuyor. Bu keşifler ile Güneş Sistemi’nin hangi aşamalardan geçtiğini ve ileride Dünya’nın ve Güneş Sisteminin neler yaşayabileceğini görmemizi sağlıyor.

Yeni gezegenlerin boyutları Jüpiter ile Neptün arasında olup yörünge dönemleri  3.3 ile 4.9 gün arasında değişiyor.

Sıcaklıkları ise 1200 C’den 1650 C dereceye kadar değişiyor. Gezegenler yaşam için oldukça sıcak görünüyor. Gezegenlerin yıldızları Güneş’ten daha büyük ve daha sıcaklar.

6 Mart 2009’da fırlatılan Kepler Uzay Aracı ile 150 binden fazla yıldız gözlenecek. Görevine 12 Mayıs 2009’da başlayan Kepler, geçiş yöntemine göre gezegen keşfi yapacak. Bulunan gezegenler Kepler’in elde ettiği ilk 6 haftalık verilerin işlenmesiyle sonuçlandı.

Kasım 2012 tarihine kadar görevde olacak uzay aracı, güneş benzeri yıldızların çevresinde dünya benzeri gezegen avını gerçekleştirecek. Bulunan gezegenlerde yaşam izini sürecek olan Kepler, özellikle su ve karbon izi sürecek.

Bulunan gezegenler sıcak ve dev gezegenler olmasına karşılık Kepler’in düzgün çalıştığını göstermesi açısından önemli.

Kepler’in İlk 5’i:

Kepler 4b: 1787 ışık yılı uzağımızda güneş benzeri Kepler 4 yıldızının(1.22 Güneş kütleli) çevresinde dolanıyor. Gezegen 0.077 Jüpiter (24 Dünya) kütlesinde.

Kepler 5b: 2.144 Jüpiter (670 Dünya) kütleli olan gezegenin yıldızı 1.35 Güneş kütlesinde.

Kepler 6b: 0.67 Jüpiter (212 Dünya) kütleli olan gezegenin yıldızı 1.2 Güneş kütlesinde.

Kepler 7b: 0.433 Jüpiter (136 Dünya)  kütleli olan gezegenin yıldızı 1.37 Güneş kütlesinde.

Kepler 8b: 4322 ışık yılı uzağımızda güneş benzeri Kepler 8 yıldızının(1.2 Güneş kütleli) çevresinde dolanıyor. Gezegen 0.6 Jüpiter (190 Dünya) kütlesinde. Gezegen yıldızına neredeyse yapışacak kadar yakın dolanıyor.

Kaynaklar:

NASA-Kepler

Planet Quest

Önerilir...

1 Yorum

  1. muhteşem bir gelişme.benim beklediğim bir gelişmeydi açıkçası.ama daha dünyanın ikizini bulamadık.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.