Karanlık maddenin çok az olduğu bir gökada keşfedildi. Keşif başta Hubble olmak üzere Gemini ve Keck teleskoplarının verileriyle gerçekleşti. NGC 1052-DF2 gökadasında karanlık maddenin çok az olması mevcut teoriler ile gökadaların oluşumunu açıklayan modelleri zora sokacak görünüyor. Buna ek olarak karanlık maddeye yönelik farklı bir bakış açısı gerektiği ortaya çıkıyor.
Hubble ve yer merkezli çeşitli teleskopları kullanan gökbilimciler sıra dışı bir cisim keşfetti: neredeyse hiç karanlık madde bulunmayan bir gökada. 65 milyon ışık yılı uzaklıktaki NGC 1052-DF2 gökadası Samanyolu’ndan daha büyük ve 250 kat daha fazla yıldız barındırıyor. Gökada ultra dağınık sınıfına alındı.
Gökadayı çevreleyen küresel kümenin dinamik özellikleri ile gökada kütlesi belirlendi. Bu kütle gökadadaki yıldızların kütlesi ile karşılaştırıldı. Buna göre gökada öngörülenden en az 400 kat daha az karanlık madde içerdiği (ya da hiç yok) sonucuna ulaşıldı. Böylesi bir durum hem karanlık madde hem de gökada oluşumlarını açıklayan teorilerle uyuşmamaktadır.
Yale Üniversitesinden Allison Merritt: “Karanlık maddenin gökadaların ayrılmaz bir parçası olduğu düşünülüyor. Bu madde gökadanın dağılmasını önleyen ve gökadanın evrimi üzerinde etkili en önemli unsur olarak tanımlanmıştır. Bu da bir gökadanın vazgeçilmez ögelerinden birinin karanlık madde olduğu anlamına gelir. Ancak bu gökadada böyle bir durum yok. Mevcut bilgimize aykırı durumla karşı karşıyayız” diyor.
“Böylesi bir gökadayı öngören teorimiz yok. Yani karanlık madde olmadan nasıl oluştuklarını bilmiyoruz.”
Bu keşif karanlık maddenin bir şekilde gökadalardan ayrılabileceğini de göstermektedir. Araştırmacılar NGC 2015-DF2’deki karanlık madde eksikliğini açıklayabileceklerini düşünüyor. Çok sayıda yıldız doğumu gibi ani ve enerjik olaylar zinciri tüm gaz ve buna ilave olarak karanlık maddeyi temizlemiş olabilir mi? Ya da NGC 1052-DF2’nin yakınındaki NGC 1052’nin büyümesinin nedeni bu olabilir mi?
Ancak bunların hiçbiri gökadanın nasıl oluştuğunu açıklamıyor. Ekip şimdi başka karanlık madde fakiri gökadaları keşfetmek için kolları sıvadı. Hedefteki 23 adaydan üç tanesinin NGC 1052-DF2’ye benzediği gözlendi.