Juno ile Jüpiter Manzaraları

NASA, 5 Ağustos 2011’de Juno adlı aracın Jüpiter’e olan yolculuğunu başlattı. Araç 5 yıl sonra 2800 milyon kilometrelik yolculuğunun ardından 4 Temmuz 2016’da Jüpiter’e ulaştı. O tarihten bugüne kadar 39 kez gaz devine yakın uçuş gerçekleştirdi.

Son olarak 12 Ocak 2022’de Jüpiter’e yakın uçuş yapan araç Jüpiter’in güney yarımküresinin fotoğrafını çekti. Elde edilen görüntü büyütüldüğünde sağ tarafta iki farklı dünya olduğu görülür: Io ve Europa.

Juno ile elde edilen Jüpiter’in güney yarımküresini gösteren bu görüntünün sağ tarafında iki noktasal cisim kendini gizlemeye çalışıyor: Io ve Europa. (NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSSImage processing by Andrea Luck © CC BY)

Jüpiter’in Galileo uydularından biri olan Io, Güneş Sistemindeki en volkanik yapıya sahipken diğer uydu Europa ise tam tersi, buz yüzeye sahip olup bu yüzeyin altında sıvı su okyanusu barındırmaktadır. Juno önümüzdeki Eylül ayında bu sıra dışı uyduya yakın geçiş yaparak yüzeyini daha ayrıntılı inceleme şansına sahip olacak. Araç ayrıca 2023’ün sonlarında ve 2024’ün başlarında Io’ya da iki yakın uçuş gerçekleştirecek.

Aracın aynı uçuş sırasında elde ettiği diğer görüntü ise hilal Jüpiter!

Hilal Jüpiter! (NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSSImage processing by Kevin M. Gill © CC BY)

Ay veya Venüs’ün tersine Dünya’dan bir teleskopla bakarak Jüpiter’i herhangi bir evredeyken göremezsiniz. Jüpiter Güneş’e, Yer’e göre daha uzak olduğundan sürekli Güneş ile aydınlanan kısmını görebilirsiniz. Böyle bir fotoğrafı ancak Jüpiter çevresinde dolanan Juno gibi bir araçla çekebilirsiniz.

Bu görüntüler çekildiği sırada Juno Jüpiter’in bulutlarından yaklaşık 52 derece güney enleminde ve 61,000 kilometre uzaktaydı.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.