Yakın bir yıldızın yörüngesinde bulunan yıldızımsı bir cisim görüntülendi. Keşifle ilgili Kevin Luhman: “Güneş sistemi dışında gezegen gibi soğuk bir nesneyi ilk kez doğrudan görüntüledik. Gözlenen yıldız Jüpiter’in altı ile dokuz kütleli olmasına karşılık atmosferi Dünya atmosferi kadar soğuk ” diyor.
Luhman’ın sözünü ettiği soğuk yıldızlara ‘kahverengi cüce’ adı veriliyor.Kahverengi cüceler yeterli kütleye sahip olmadıklarından yıldız olabilecek temel termonükleer tepkimeleri başlatamaz. Bilim insanları bu tür cisimlerin yüzey sıcaklıklarının 80-160 F arasında olduğunu düşünüyor.
İlk kez keşfedildikleri 1995 yılından bu yana kahverengi cücelerin Dünya sıcaklığındaki atmosferlerinin yapısı gökbilimcilerin ilgisini çekiyor.
Gökbilimciler Güneş’e yakın WD 0806-661 adlı beyaz cüceye eşlik eden WD 0806-661B kahverengi cücesinin çalışmasını gerçekleştirdi. Luhman: “Güneş’ten 63 ışık yılı uzaklıktaki nesne, Samanyolu’nda bulunan ve bize en yakın kahverengi cücedir” diyor.
San Diego’daki California Üniversitesi’nden keşif ekibi üyesi Adam Burgasser:“Beyaz cüceden Dünya Güneş uzaklığının 2500 katı yani 2500 gökbirimi uzaklıktaki eşi kahverengi cüce yeni doğmuş bir yıldızın toz diski içinde kalıyor. Böylesi uzak yörüngelerde birbirlerine bağlı kalmasının nedenini ise yıldızların aynı zamanda doğmuş olmalarına bağlıyoruz” diyor.
Keşif altı yüzden fazla Güneş’e yakın yıldız sistemlerinin kızılötesi görüntüleri taranarak gerçekleşti. Gökyüzünde yıldızın yakınlarında olan zayıf ışık kaynakları aranırken aynı zamanda birkaç yıl arayla çekilen görüntülerden de yararlandılar. “Dünya gibi soğuk nesneler ancak kızılötesi görüntülerinde parlar. Bunun için hassas kızılötesi görüntü veren NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu kullanıldı” diyor Luhman.
Luhman ve ekibi 2004 ve 2009 yıllarında elde edilen Spitzer görüntülerini kullanarak beyaz cüce WD 0806-661 ve ona eşlik eden kahverengi cüce WD 0806-661B’yi keşfettiler. “Güneş Sistemimiz’deki Pluto’nun keşfine benzer bir yöntem ancak oldukça eğlenceli” diyor Luhman.
Keşif üyelerinden John Bochanski: “İlk kez Güneş Sistemi dışındaki bir nesnenin atmosferinde amonyak izine rastladık. Bu çalışmayla yüksek kalitede elde edilen verilerin incelenmesiyle gezegen atmosferi kadar soğuk olan kahverengi cücelerin atmosferleri incelenebilir” diyor.