Her iki yarımkürenin de gökyüzü favorisi Deniz Kulağı Bulutsusu (Lagoon Nebula ya da M8) Samanyolu Gökadası’ndaki en ilginç yıldız doğum bölgelerinden biridir. Küçük teleskoplar ya da dürbünle bulanık kırmızımsı görüntüsüyle bölge yeni yıldız doğumlarına sahne olmaktadır.
Arjantinli iki gökbilimci Julia Arias ve Rodolfo Barbá bulutsunun yeni bir görüntüsünü elde etmek için Şili’deki İkizler (Gemini) Güney Teleskopu’nu kullandı. 5000 ışık yılı uzaklıktaki M8’den yola çıkan fotonların oluşturduğu ‘geçmişe ait sahne’ 8 metrelik İkizler Teleskopla görüntülendi.
Arias ve Barbá, yeni doğmuş yıldızların ve Herbig-Haro (HH) olarak bilinen nesneler arasındaki evrimsel ilişkiyi anlamak için görüntüyü inceledi. HH nesneleri genç yıldızların çevreye yaydıkları bol miktardaki gaz formuyla oluşur. Gittikçe büyüyen bu gaz formu çevredeki yıldızların yaydıkları ısı nedeniyle ve sürtünmenin de etkisiyle yüksek enerjili ışımaya neden olurlar. Araştırmacılar birkaç bin gök biriminden* (bir trilyon km) 1.4 parsek uzaklığa (4.6 ışık yılı) kadar ya da Güneş ile en yakın yıldız Proxima Centauri arasındaki uzaklıktan daha fazla mesafede HH’lerden bir düzinesine rastladı.
Görüntü iki dar band optik filtreyle alındı. Kırmızı renk hidrojeni ve yeşil renk iyonlaşmış kükürtü, mavi ışık ise kırmızı ışığın iyonlaşmış durumuna aittir. Merkeze yakın parlak gaz ve toz bulutun nedeni ise düşük kütleli yıldızlardır. Yeni doğmuş yıldızların çoğu parlak ve kalın bulutun uçlarında bulunuyor.
Deniz Kulağı Bulutsusu Samanyolu’nun Yay takımyıldızı tarafında bulunur. Büyük amatör teleskoplarla bakıldığında soluk pembemsi rengiyle görünür. Bu görüntüde bulutsunun farklı yönlerini ele almak için mavi, kırmızı ve yeşil filtreler kullanılmıştır. Renkler bulutsunun gerçek renkleri değildir. Örneğin gözün görebileceği son sınır olan kırmızı ışık burada mavi görünür.
*Gök birimi: Güneş-Dünya arası uzaklık yaklaşık 150 milyon km.
Daha yüksek çözünürlükteki görüntü için tıklayınız.