İki Uzay Teleskopundan Hayalet Görüntüsü!

Hayalet gökada M74’ün yeni görüntüleri, farklı dalga boylarında çalışan uzay gözlemevlerinin birlikteliğinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Hubble ve James Webb Uzay teleskoplarından elde edilen veriler birleştirildiğinde ortaya böylesi güçlü ve kapsamlı görüntüler çıkmaktadır.

Hubble ve Webb verilerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş Hayalet gökadasının görüntüsü (ESA/Webb, NASA & CSA)

Yüzü neredeyse bize dönük olan Hayalet gökada, Balık takımyıldızında yer alıp 32 milyon ışık yılı uzaktadır. İyi gözlenebilir sarmal kolları nedeniyle, sarmal gökadaların kökeni ve yapılarını incelemek için önemli bir laboratuvardır.

M74, bazı sarmal gökadalarda görülen düzensiz sarmal kolların tersine, belirgin ve gayet iyi gözlenebilen sarmal kollara sahiptir.

Webb’in keskin gözleri, M74’ün merkezinden dışarı doğru kıvrılan görkemli sarmal kollardaki gaz ve toz ipliksi yapılarını ortaya çıkardı. Çekirdek bölgedeki gaz yoksunluğu ile belirsiz yıldız kümelerini belirledi.

Webb ayrıca; yerel evrendeki yıldız oluşumlarının en erken evreleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için Orta Kırmızıöte Aracı (MIRI) ile de gökadaya baktı. Bu gözlemler, uluslararası PHANGS ile yakındaki 19 yıldız oluşturan gökadanın kırmızıöte haritalama çalışmasında yer alacak önemli bir çabadır. Söz konusu gökadalar daha önce Hubble ve yer merkezli gözlemevleri tarafından gözlenmişti.

M74 gökadasına ait olan bu görüntülerden, soldaki Hubble ile optik bölgede, sağdaki Webb ile kırmızıöte dalga boyunda alınmıştır. Ortadaki ise iki görüntünün birleştirilmiş versiyonudur. (ESA/Webb, NASA & CSA)

Önceki gözlemlere, kristal berraklığındaki Webb gözlemleri eklenerek, gökadalardaki yıldız oluşum bölgeleri tam olarak belirlenmesi, yıldız kümelerinin yaş ve kütlelerinin daha doğru hesaplanabilmesi, yıldızlararası ortamdaki toz tanelerinin doğası hakkında önemli bilgiler edinilebilmesi amaçlanmaktadır.

M74’ün Hubble ile yapılan gözlemleri, gökadadaki HII bölgeleri olarak bilinen, parlak yıldız oluşum alanlarını ortaya çıkarmıştır. Hubble’ın morötesi ve görünür dalga boylarındaki görüntüleme yeteneği, Şili’de bulunan Atacama Büyük Milimetre/milimetre altı Dizisi olarak bilinen ALMA gibi yer merkezli radyo teleskoplarından elde edilen gözlemler ve son olarak Webb’in kırmızıöte dalga boyundaki görüntü verileri birleştirilerek önemli çalışmalar yapılabilecektir.

Araştırmacılar elektromanyetik tayfın çeşitli alanlarında çalışan bu teleskoplarla elde edilen verileri birleştirerek, tek bir teleskoptan elde edilen verilere göre daha kapsamlı bilgilere ulaşmaktadır.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.