İki Büyük Astronomi Etkinliği

Bilimi yaymak, önemine vurgu yapmak ne kadar önemli değil mi? Bilimin bir ülkenin gelişmişliğinde ne kadar payı vardır sizce? Bilim aklınız ne kadar üst düzeydeyse o kadar önemli olmaz mısınız? Bilimi nasıl sevdirirsiniz peki? Çok yolu olabilir. Bunlardan biri de insanların hakkında birşey bilmediği için merak ettiği, söylenen herşeye bilmediği için inandığı gökyüzüdür. O zaman bilimin güleryüzü olan Astronomi’yi çok rahat bu uğurda bir araç olarak kullanabilirsiniz.

Ülkemizde 2006’da yaşanan güneş tutulması sonrası adeta halka dönük astronomi etkinlikleri, projeleri ile daha üst düzeydeki konferans ya da çalıştaylar hareketlendi. Birçok öğretmen arkadaşım gibi ben de bir çoğunda ya görev aldım ya da yeni birşeyler öğrenmek adına ‘öğrenci’ oldum. Hepsinden de mutlu ve ‘neden bitti’ der gibi ayrıldık. Ama biliyorduk ki bir sonraki başka bir yerde olacak ve hep oldu da.

Ülkemizde neredeyse her ay bir şehirde güzel etkinlikler düzenleniyor. Halka dönük olan etkinlikler daha değerli bence. Böylece insanlar sadece yeryüzüne bakmayı değil unuttuğu gökyüzüne de bakmayı hatırlıyor. Gökyüzüne nice zamandır bakmamış kişiler bunun farkına varıyor. Çocuklar müthiş zeka ve yetenekleriyle hem öğreniyor hem de güzel işler çıkarıyor. Bunu çok defa gördük ve görüyoruz.

Yazın iki büyük etkinlik gerçekleşecek. İkisi de yine halka yönelik. Biri Aksaray’da diğeri Antalya’da. Biri bitiyor diğeri başlıyor. Bol bol eğlence ama bilimsel eğlence.

afis2k

Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin hazırladığı TÜBİTAK destekli Astronomi Bilim Okulu 8-14 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek. Tam 1 hafta boyunca katılımcılar ve eğitmenler sadece astronomiyi ve bilimi konuşacak. Müthiş birşey bu. Etkinlik sadece katılımcılara yönelik değil. Halk gözlemlerine de yer verilecek. Birbirinden değerli astronomlar, fizikçiler, fenciler, eğitimciler çok önemli ve akıllarda kalacak teorik ve uygulamalı dersler verecek. Her gece teleskop başında gökyüzüne bakacağız. Sizleri de bu güzel etkinliğe değer katmanız açısından bekliyoruz.

Diğer etkinlik ise artık gelenekleşmiş TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Şenliği. Yıldızların altında yatıp, gündüz güneş lekeleri arasında dersler yapılacak. Geceleri gökyüzü tanıtılıp gözlemler yaptırılacak. TUG’daki teleskopları gezme fırsatı yakalanacak. Şenlik Antalya Bakırlıtepe mevkiinde yani TUG’da yapılacak.

Öyleyse şimdiden planlarınızı güzel, eğlenceli ve farklı bir tatil için yapın. Denize gitmekten sıkılmadınız mı?

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.