NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu bu hafta bize düzensiz gökadalardan biri olan NGC 5253’ün görüntüsünü sunuyor.
Yakın gökadalardan olan NGC 5253 olarak bilinen Mavi Yoğun Cüce (Blue Compact Dwarf-BCD) sınıfı galaksilerden biridir ve güney takımyıldızlarından Erboğa’da bulunur. Cüce gökada 12 milyon ışık yılı uzaklıktadır. Gökadanın en belirgin özelliği ise aktif yıldız oluşum bölgelerine sahip olmasıdır. Bu bölgelerde toz ve ağır metallerin az olmasına karşılık hidrojen ve helyumca zengindir.
Bu gökadalar, evrenin erken döneminde oluşan toz ve ağır elementlerin az rastlandığı moleküler bulutları barındırır. Bu nedenle gökbilimciler bu tür gökadaları inceleyerek ilkel yıldız oluşum sürecini test etmeye olanak bulurlar.
Samanyolu’na göre NGC 5253 çok daha az toz ve ağır elementleri içerir. Hubble’ın görüntüsünde eliptik ana gövdeyi eliptik şekilde çevreleyen kırmızı yıldız oluşum bölgeleri egemendir. Merkezi mavi bölge genellikle sıcak ve genç yıldız kümelerinden oluşur. Zengin ortama sahip ve çok yıldız oluşturan yapıdaki bölgede, iyonlaşmış oksijen gazından süzülen ışığın soluk ve dağınık parıltısı görülebilir.
BCD gökadalarının doğası gökbilimcileri şaşırtıyor. Samanyolu gibi büyük gökadaların çevresinde birçok uydu gökada olduğunu düşünen gökbilimciler, Lambda Soğuk Karanlık Madde modeli olarak bilinen gökada oluşumlarını, bilgisayarların yardımıyla sayısal benzetimler yoluyla izlemeye çalışır. Gökbilimciler böylece Cüce Gökada Problemini aşmaya çalışır.
Bu gökada, ünlü radyo gökadası Erboğa A ve sarmal gökada Messier 83’ün de içindeolduğu Erboğa A/Messier 83 grubunun bir parçasıdır. Gökbilimciler NGC 5253’ün kendine özgü doğasının yakın komşusu Messier 83 ile yakınlaşmış olmasına bağlıyor.
Bu görüntü Hubble’ın Gelişmiş Kamerası kullanılarak görünür ve kızılötesinde alınan pozların birleştirilmesiyle elde edildi. Görüntü yaklaşık 3,4 x 3,4 yaydakikası alanını kapsar.