Hubble Genç Yıldızın Doğumuna Şahitlik Yapıyor

Bu ilginç görüntü NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu ile alındı. Görüntüyü ilginç kılan ise Bukalemun (Chameleon) Bulutu’ndaki yeni bir yıldızın doğum sancılarını göstermesi. HH 909a adlı genç yıldız kutuplarındaki gazı dar alandan ileri doğru fırlatıyor. İleri doğru hızla atılan gaz çevresindeki gazla çarpışarak bölgeyi aydınlatıyor.

Yeni bir yıldız oluşurken büyük bir iştahla yakınındaki gazı toplar. Bu süreç çekirdeğinde nükleer tepkimeyi başlatacağı ana kadar sürer.

bukalemun bulutsusu
Bukalemun bulutu. (NASA & ESA. (Kevin Luhman (Pennsylvania State University), and Judy Schmidt))

Yeterli maddeyi toplayan yıldız büyük bir şiddetle uzaya madde fırlatarak önemli bir evreye girer. Fırlatılan malzeme saniyede yüzlerce kilometre gibi büyük hızla dar bir alandan geniş bir alana doğru ilerlerken bölgedeki diğer gaz ve tozla çarpışır (bir hortumdan hızla çıkan suyun havada yayılması gibi). Hafifçe parlayan bulut içindeki yamalı bölgeler Herbig-Haro cisimleri olarak bilinirler. Bunlar çok kısa ömürlü olup bir yıl içinde önemli miktarda değişime uğrarlar ve bu nedenle değişimleri açıkça izlenebilir. Aslında bu süre kozmik zaman göz önüne alındığında göz açıp kapama süresi kadardır.

Görüntüye konu olan bu tür moleküler bulutlarına evrende -Avcı Bulutsusu gibi- çokça rastlanır. Güney takımyıldızlarından Bukalemun takımyıldızında yer alan Bukalemun bulutu Dünya’dan sadece 500 ışık yılı uzaktadır. Gökbilimciler şimdiye kadar güneş benzeri yıldızlar oluşturan birçok Herbig-Haro cismi keşfettiler. Bunlardan bir kısmının yıldız için gerekli nükleer tepkimeyi başlatacak kıvılcımı sağlayan kütleye ulaşmadığından, kahverengi cüce formunda kalacakları düşünülüyor.

NASA/Goddard

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.