Herschel Büyük Kütleli Yıldızları Avlıyor

Herschel Gözlemevi W3 büyük yıldız oluşum bölgesini görüntüledi. (ESA/PACS & SPIRE consortia, A. Rivera-Ingraham & P.G. Martin, Univ. Toronto, HOBYS Key Programme (F. Motte))

W3 adlı büyük bir yıldız oluşum bölgesini görüntüleyen ESA’nın Herschel Uzay Gözlemevi büyük kütleli yıldızların doğumuyla ilgili sır perdesini aralıyor.

Dev moleküler bulut yapısıyla muzzam bir yıldız doğumevi olan 6200 ışık yılı uzaklıktaki W3, Samanyolu’nun ana sarmal kollarından olan Kahraman Kolu’nda yer alıyor.

Yaklaşık 200 ışık yılı genişliğindeki bir alanı kaplayan W3, düşük ve yüksek kütleli yıldız oluşturan Samanyolu’nun en büyük yıldız fabrikalarındandır. Sekiz güneş kütlesinin üzerindeki yıldızlar süpernova şeklinde patlayarak yaşamlarını bitirir.

‘W3 main’ ve ‘W3(OH)’ olarak gösterilen sol üstteki bölge büyük yıldız oluşumuna sahne olan sıcak toz içinde parlak mavi iki genç bölgeyi temsil ediyor. Bebek yıldızlardan yayılan yoğun ışıma Herschel’in kızılötesi gözünün yardımıyla, parlayan ve ısınan gaz ve toz diskini ortaya çıkarır.

Bunun dışında sağ altta ‘KR 140’ olarak kodlanan ve sol altta ‘AFGL 333’ kodlu mavi bölgeler büyük kütleli yaşlı yıldızlardan yayılan ışıma sonucunda çevresindeki tozu aydınlatan yerleri gösteriyor.

Bilimciler ‘W3 main’ ve ‘W3 (OH)’ büyük yıldız oluşumuna sahne olan iki bölgeyi inceleyerek büyük kütleli yıldızların doğumundaki esrar perdesini önemli ölçüde aralamışlardır. Bu yıldızlar oluşum sırasında çok uzaklara yayılan güçlü ışımalarıyla kendilerini besleyen malzemeleri uzaklaştırır. Bu durumda büyük kütleli yıldızlar nasıl oluşmaktadır?

W3 gözlemleri bu sorunun yanıtına ulaşmak için bir ipucu veriyor. Bu çok yoğun bölgeler genç ve büyük kütleli önyıldız kümelerinin etkisi altında sıkışmış ve onların çevresinde hareket eden diskin bir süreçten geçtiğini gösteriyor.

Güçlü ışıma ve güçlü rüzgarlar yardımıyla genç büyük kütleli yıldızların dağılımından sorumlu inanılmaz enerji çıkışıyla kümelerin beslenmesini ve korunmasını sağlayan malzemenin niteliği tartışma konusudur.

ESA/Herschel

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.