Geçtiğimiz hafta sonu Dünya’ya yaklaşan ünlü Apophis asteroiti Herschel Uzay Gözlemevi ile gözlendi. Elde edilen verilere göre asteroit tahmin edilenden daha büyük ve daha az parlak bir yüzeye sahip.
2004 yılında keşfedildiğinde 2029 yılında Dünya’ya çarpma olasılığı yüzde 2,7 olarak hesaplanmıştı. Daha sonra yapılan ek gözlemler sonucunda asteroitin Dünya ile çarpışma olasılığının olmadığı görüldü. Ancak Apophis 13 Nisan 2029’da Dünya’ya tamamıyla zararsız bir şekilde, 29 450 km kadar yakınından geçecek. Asteroit 2036 yılında ise Dünya’ya bir kez daha yaklaşacak. Asteroitin bu yıl ki verilerinden hareketle yapılacak yörünge düzeltmesinin ardından 2036’da Dünya’nın ne kadar yakınından geçeceği belirlenecek.
Herschel Gözlemevi NASA’nın da destek verdiği bir ESA (Avrupa Uzay Ajansı) uydusudur. Dünya’dan 14,5 milyon km uzaklıktan geçen Apophis, Dünya ile Güneş arasında gözlem yapan Herschel ile iki saat boyunca izlendi. Gözlemevi asteroitin özelliklerini belirlemek için görünür ışığın farklı dalga boylarında ve kızılötesi dalga boyunda gözlem yaptı. Önceki çalışmalarda Apophis’in çapının 270 m olduğu söylenmesine karşılık Herschel asteroitin 325 m çapında olduğunu belirledi.
Herschel ayrıca asteroitin yüzeyinden yansıyan ışığı da ölçtü. Buna göre asteroit üzerine düşen güneş ışığının yüzde 23’ünü yansıtıyor, geri kalanını ise emiyor. Önceki tahminler bu değerden daha fazlasını işaret ediyordu.
JPL