Aslında uzaktaki karadeliklerden ve diğer cisimlerden gelen ışımayı görmek için üretilmiş bir teleskop ilk kez gözlerini Güneş’e çevirdi. NASA’nın Nükleer Tayfölçerli Teleskop Dizisi olarak bilinen NuSTAR Güneş’ten yayılan X-ışımasını görüntüledi. Bu Güneş’in X-ışınlarıyla alınan ilk görüntüsü oldu.
Kaliforniya Üniversitesi’nden NuSTAR bilim ekibi üyesi David Smith: “NuSTAR bize Güneş atmosferinin üst kısımlarını gösterdi” diyor.
2012 yılında uzaydaki yerini alan NuSTAR ile uzaktaki gökcisimlerinden sonra burnumuzun dibindeki Güneş’e bakılarak farklı bir fotoğraf elde edildi.
Güneş diğer gökcisimlerine göre bize daha yakın olduğundan daha parlak görülecektir. Chandra gibi uzay gözlemevleriyle Güneş’e bakmak bu nedenle tehlikeli olsa da aynı şey NuSTAR için geçerli değil. NuSTAR’ın dedektörleri zarar görmeden Güneş’ten yayılan X-ışınları gözlemi yapılabilirdi.
NuSTAR görüntüsünde Güneş üzerindeki farklı sıcaklığa sahip alanlar daha net görülebiliyor. Karanlık yerler parlak alanlara göre daha soğuktur. NuSTAR ile yapılacak düzenli gözlemlerle önümüzdeki birkaç yıl içinde bitecek olan güneş çevrimiyle ilgili farklı bilgiler alınabilir.