Güneş’in kuzeydoğu kenarında büyük bir sıcak plazma fışkırması oluştu. Bakış doğrultumuza göre Güneş’in arkasında oluşan büyük fışkırmayı gözlemciler ancak önümüzdeki hafta görebilecek.
25. Güneş çevrimindeki aktiviteler artmaya devam ediyor. NASA’nın Okyanus ve Atmosferik Değişimleri İzleme birimi olan NOAA’dan alınan yeni güneş lekesi sayısına göre çevrim tahmin edilenden daha fazla leke sayısıyla sonuçlanacak görünüyor.
Güneş’teki leke sayısı 15 ay içinde tahminleri aştı. Aralık 2021’e göre aylık tahmin değer gerçek değerin yarısında kaldı ve bu son 5 yılda gözlenen leke sayısının en yüksek değeriydi.
Önceki tahminlere göre 25. Çevrim Temmuz 2025’de 24. Çevrime benzer bir maksimuma ulaşacak. Ancak şimdi bu çevrimin 24. Çevrimden çok daha güçlü olacağı öngörülmeye başlandı.
Gökyüzü gözlemcileri ise değişimleri çoktan fark etti. Arktik’te gözlenen kutup ışımaları her zamankinden daha iyi. Gerçekten de jeomanyetik aktivite yeni çevrim başladığından bu yana neredeyse üç katına çıktı. 25. Güneş çevriminin başladığı 2020’de G1 sınıfı küçük jeomanyetik fırtınalar toplamda 9 gün oluştu. Bu sayı 2021’de 25 güne çıktı. Üstelik bunlardan biri 4 Kasım 2021’de Kaliforniya’nın güneyinden New Mexico’ya kadar uzanan bölgede kutup ışımaların görülmesine neden olan G4 (şiddetli) sınıfı fırtınaydı.
Artan güneş aktivitesinin bir başka işareti de X-ışını parlamasıdır. X-ışınları en güçlü güneş patlaması türüdür. Güçlü patlamalar radyo kesintilerine neden olabilir. Dünya atmosferi bu enerjik parçacıklarla dolup yoğun jeomanyetik fırtınalara neden olabilirler. Güneş, 2017’den 2021’in ortalarına kadar bu tür patlamalar oluşturmadı. 25. Güneş çevrimiyle birlikte 3 Temmuz 2021’de ve ardından 28 Ekim 2021’de iki ayrı X-ışını parlaması gözlendi. Ortalama 11 yıl süren çevrimler boyunca Güneş 100’den fazla X-ışını patlamaları üretir.
Gün geçtikçe Güneş’teki fışkırmalar ve leke sayısının artışına tanıklık edeceğiz. Bu nedenle özellikle güneş teleskopu olanların Güneş’i düzenli izlemelerini tavsiye ediliyor.