Hubble teleskopu ile elde edilen bu görüntüde NGC 1175 adlı farklı ve ilginç şekle sahip gökada görülüyor. Görüntü, Hubble’ın 18 Temmuz 2019 tarihli kızılötesi verilerinden oluşturulmuştur.
Gökadalar çeşitli şekil ve boyutlara sahiptir. Sarmal gökadalar parlak bir çekirdek ile bunu saran geniş, gaz ve tozlu sarmal kollardan oluşur. NGC 1175 böyle bir gökadadır ve aynı zamanda merkezi boydan boya geçen bir çubuğa sahiptir. Bu tür çubuklar gökadadaki maddenin nasıl dolandığını belirler. Uzaktan benzersiz bir şekilde ilgi çekici görülür.
Dahası da var. Bu tür gökadalara kenardan bakıldığında tuhaf bir morfolojik yapısı olduğu görülür: iç bölgeler diğerlerine göre daha kalındır. Bu da kutulara benzeyen ve kabuklu olmayan bir fıstık veya dev ‘X’ şeklini andırır.
Samanyolu’nda ‘X’ şeklinde çekirdek olduğunu gösteren çalışmalara karşılık buradaki kutulu şişkinliklerin nasıl ve ne zaman oluştuğu belirsizdir. ESA’dan Sandor Kruk liderliğindeki ekip NGC 1175’deki kutumsu şişkinliklerin yaklaşık yedi milyar yıl önce, yani evren şimdikinin yarı yaşındayken şekillenmeye başladığını hesapladı.
Ekip, Hubble teleskopu yardımıyla NGC 4710 gibi birçok benzer gökadaya baktı. Bu gökadalarla ilgili daha fazla ayrıntı elde etmek için Hubble’ın yerini alacak olan James Webb Teleskopunun (JWST) göreve başlamasını bekliyorlar. JWST, NASA, ESA ve Kanada Uzay Ajansının ortak projesidir.
Görsel telif hakkı: NASA/ESA Hubble Space Telescope and William Keel (University of Alabama) and the Galaxy Zoo team