Gökadaların Değişimi

Evrenin en dikkat çekici gökadaları parlak çekirdeklerinin çevresini bir sarmal gibi sarmış görünen Samanyolu benzeri sarmal gökadalardır. NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu’nun Geniş alan Kamerası-3 ile elde ettiği bu sıra dışı görüntüde de Samanyolu yıldızlarının arka alanında parlayan sarmal ve tuhaf görünümlü gökadalar görülüyor.

Chandra gözüyle Kuğu X-1

Diğer gökadaların iyi görünümlü olabilirken tuhaf bir görünüm sergileyebilir. Tıpkı bu görüntüde üstte yer alan Markarian-779 gökadası gibi. Bu gökada muhtemelen iki sarmal gökadanın birleşmesi sonucunda oluşmuş olduğundan farklı bir görünümdedir. Çarpışan gökadaların sarmal kolları yok olurken yapılarındaki gaz ve toz diskleri dağıldı ve sonuçta özel görünüme sahip bir gökada şeklini aldı.

Bu gökada Markarian katalogundadır. B.E. Markarian adlı Ermeni gökbilimcinin adını alan katalogda 1500 gökada verisi bulunmaktadır. Markarian gökyüzündeki bu farklı nesneleri görebilmek için gökyüzünü morötesi dalga boyunda izlemiştir.

Morötesi ışımanın kaynağı çok çeşitli olabilir. Bu nedenle Markarian katalogu oldukça geniştir. Morötesi ışımanın kaynağı olan gökadanın merkezinde süper kütleli karadelik bulunabilir. Bu da gökadanın aktif gökada olması anlamına gelir. Bunun dışında gökada çarpışmalarının tetiklediği yoğun yıldız oluşumları gerçekleşebilir ki böylesi gökadalara bol yıldız oluşturan gökada anlamına gelen starburst gökadası denir. Markarian gökadaları aktif gökadaları, gökada etkileşimlerini ve birleşmelerini anlamaya çalışan gökbilimcilerin çalıştıkları gökadalardır.

NASA-Hubble 

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.