Genel olarak gökadalar birbirlerini etkileyebilen sosyal yapılar olarak düşünülebilir. Ancak NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu böylesine dostça etkileşimde değil, tersine saldırgan bir gökadayı belirledi.
Bulunan grup bizden yarım milyar ışık yılı uzaklıktaki fosil yani çok eski eliktik gökadalar gurubudur. ESO 306-17 olarak kodlanmış grup birçok aktif topluluğun son kalıntılarıdır.
Gökadalar arasında oluşan kütle çekimi onları birbirine yaklaştırır ve büyük olan gökadalar küçük olanları yutar. Samanyolu içinde de böyle birçok küçük gökadaların bulunduğuna ilişkin kanıtlar bulunmaktadır. ESO 306-17 ve diğer fosilleşmiş gruplar, önlerine geleni yiyen, durdurulamayan aç kurtlar gibi gökada yamyamlığının uç örnekleri olabilir.
Bu görüntüyü Hubble 2005 yılında aldı. ESO 306-17’nin sol alttaki diğer gökadalar tarafından kuşatıldığı görülüyor. Küresel gökadanın çevresine uyguladığı zorbalığı ve bu nedenle ona yakınlaşan parlak yıldız kümeleri de görünüyor. ESO 306-17 ve çevresindeki etkileşimi incelemek gökbilimcilere büyük fayda sağlayacağı açıkça belli oluyor.
Araştırmacılar bu görüntüyü kullanarak yakın plandaki aşırı küçük, cüce gökadaları da arıyorlar. Bu nesneler büyük gökadaların çekimi nedeniyle çekirdeklerini bırakmış cüce gökadaların küçük versiyonlarıdır. Şimdiye kadar bu tür aşırı küçük gökadalar dev eliptik gökadaların yakınlarında saptanmıştı. Eğer gökbilimciler aynı nesneleri böylesine fosilleşmiş gruplarda görürlerse ilginç olacak.
Kaynak: ESA/Hubble