Samanyolu’ndaki yıldızların büyük bir kısmı 100.000 ışık yılı uzunluğundaki Galaktik Düzlem üzerindedir. Güneş bu düzlem üzerinde hemen hemen merkez ile dış kenarın ortasında bulunur.
Yıldızlararası ortam genelde boşluklarla kaplı olmasına karşılık yer yer gaz ve toz karışımları da kendilerine yer bulur. Bu nispeten soğuk karışımların yoğunlaştığı yerlerde oluşan bir kıvılcımla yıldız oluşumu gerçekleşir.
Bu görüntü ESA’nın Herschel Uzay Gözlemevi’nin Hi-GAL adı verilen Galaktik Düzlem araştırmasının bir parçasıdır. Kızılötesi ışığı görebilen Herschel Gözlemevi yardımıyla toz parçacıklarının arkasında parlayan yıldızlar gözlenebilir. Bu veriler ışığında gökbilimciler Samanyolu içerisindeki bu toz kümelerinin çevresini nasıl etkilediğini ve yıldız doğumlarının anlaşılmasında önemli ipuçları vermektedir.
Görüntüde sanki parlak kozmik taşlarmış gibi parlayan toz ve gaz grupları yeni doğan yıldızlarca ısıtılmaktadır. Mutlak sıfırın birkaç on derece üzerindeki soğuk gazların yaydığı ışıma kırmızı renkte, yüksek sıcaklıklar ve daha kısa dalga boyunda ışıma yapan bölgeler ise mor ve yeşil ile gösterilmiştir.
Yıldızlar ortamdaki bağcıklı beyaz ipliksi yapılar ise oldukça karmaşık bir şekilde ağ örmüş gibidir. Bunlar büyük bir olasılıkla yeni yıldızlar oluşturma yolundaki yoğun gaz ve toz kümeleridir.
Görüntü Herschel’in PACS ve SPIRE araçlarının gerçekleştirdiği gözlemlerin birleştirilmesiyle oluşmuştur. Gökyüzünde bu bölge yaklaşık 24 dolunay büyüklüğüne karşılık gelmektedir. Başka bir ifadeyle tüm galaktik düzlemin sadece 30’da 1’idir.
Muhteşem..!