ESA’nın Mars Robotuna Ne Oldu?

NASA’nın Mars Yörünge aracı (MRO) ile çekilen fotoğraflar ExoMars görevine ait Schiaparelli modülünün 19 Ekim’de yüzeye çarpmasının sonrasında bölgede görülen izleri ortaya koydu.

MRO ile 25 Ekim’de alınan son görüntüde ise (alttaki) araçtan ayrılan parçalar ile aracın yüzeyde oluşturduğu izleri gösterdi.

mars-araci

Araca ait ilk parça görüntünün altında görülen paraşüte ait. Diğer parçası üstte siyah nokta olarak görülen arka-ısı kalkanıyla ilişkili. Ortadaki ise aracın kendisinin oluşturduğu koyu renkteki krater.

Schiaparelli yüzeyde 15x40m’lik koyu bir alanın oluşmasına neden olmuş görünüyor. 300 kg kütleli aracın 50 cm derinliğinde bir krater oluşturduğu sanılıyor.

Asimetrik olan koyu alanı yorumlamak ise oldukça zor. Normalde yüzeye saatte 40 ile 80 bin km hızla düşük bir açıyla yani eğik şekilde çarpan bir göktaşı bu şekilde asimetrik bir iz bırakır.

Ancak Schiaparelli atmosfere gezegenin batısından girdikten sonra yavaşlamış ve yüzeye neredeyse dik girmiş olması gerekmektedir. Bu anlamda aracın yüzeye yavaş bir hızla inmesi gerekir.

MRO ile 25 ekim'de alınmış görüntü. Altta aracın paraşütü ile alt ısı kalkanı, üstte ise ön ısı kalkanının izi görülüyor. Araç görüntü merkezinde koyu renkte bir krater oluşturmuş. Bu kraterin hemen sağ üstündeki yay benzeri yapının ne olduğu anlaşılamadı (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona).
MRO ile 25 Ekim’de alınmış görüntü. Altta aracın paraşütü ile alt ısı kalkanı, üstte ise ön ısı kalkanının izi görülüyor. Araç görüntü merkezinde koyu renkte bir krater oluşturmuş. Bu kraterin hemen sağ üstündeki yay benzeri yapının ne olduğu anlaşılamadı (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona).

Modülün yakıt tanklarının aldıkları bir darbe nedeniyle patlaması ise bu asimetriğin oluşmasına neden olmuş olabilir. Bu konudaki çalışma devam ediyor.

Aracın çarpma noktasının hemen sağ üstündeki yay benzeri koyu çizginin nedeni ise bilinmiyor. Bunun darbe sonucu patlamayla ilişkisi olabilir.

Son olarak, görüntüde çözülmesi gereken birkaç beyaz nokta yer alıyor. Bunların çarpmayla ilgisi olabilir. Ayrıntılı görüntüler bu noktaların kaynağı hakkında bilgi verecektir.

MRO ile önümüzdeki günlerde ek görüntüler elde edilecek. Farklı açılardan alınacak görüntülerle özellikle gölgelerin açısı ne olup bittiğini ortaya koyabilir.

ESA mühendisleri Schiaparelli’ye neler olduğunu anlamak için araştırmalarını sürdürüyor. Özellikle iniş anını sorguluyorlar.

ExoMars projesine ait yörünge aracı gayet iyi durumda. 20 Kasım’da ilk ölçüm verilerini yollayacak.

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.