Cassini verileriyle yapılan bir araştırmaya göre Satürn’ün buzlu Enceladus uydusu geçmişte bir çarpışmaya uğramış olabilir. Araştırmacılara göre uydunun bir asteroitle çarpışması sonucu dönme ekseninin (kuzey ve güney kutuplarını birleştiren çizgi) yön değiştirdi.
Uydunun özelliklerini inceleyen ekip Enceladus’un dönme ekseninin normal ekseninden 55 derecelik açılı eğime sahip olduğunu gösterdiler. Cornell Üniversitesinden Cassini görüntüleme ekibi üyesi Radwan Tajeddine: “Kutuptan ekvatora kadar uzanan fosil bir ize rastladığımızı düşünüyoruz” diyor.
Buzlu uydunun güney kutbunun çevresi jeolojik olarak aktif bir bölgedir ve burada uzun, çizgisel kırıklar yüzey boyunca uzanır. Kaplan desenleri olarak tanımlanan bu çizgilerin yoğun olduğu alan ekvatora da yakın olduğundan geçmişte bir asteroitin çarptığını işaret ediyor olabilir. “Buradaki yapının iç süreçlerce başlatılması mümkün değil. Böylesi bir arazinin oluşması için anormal bir etki gereklidir” diyor Tajeddine.
Cassini 2005 yılında bu kaplan desenlerinden uzaya su buharı ve buzlu parçacıkların fışkırdığını görmüştü. Böylece uydunun yüzeyinin altında bir okyanus olduğu sonucuna ulaşılmıştı.
Aslında bu fikir Enceladus’un kuzey ve güney yarıkürelerinin neden bu kadar farklı olduğunu da açıklıyor. Güney, jeolojik olarak genç ve aktif iken; kuzey daha yaşlı ve kraterlerle kaplıdır. Bunun nedeni bir çarpışma olabilir. Çarpışmanın olduğu güney bölgesi kuzeye göre daha genç ve düzgün şekilli görülecektir.