15 Ekim 1997’de üzerinde ESA’ya ait Huygens ait sondayı taşıyan Cassini uzay aracı Florida’dan fırlatıldı. Amaç Satürn’ü, halkalarını ve uydularını gözlemek ve bilinmeyenleri ortaya çıkarmaktı. Üzerinde 1997 yılının son teknolojik ürünleri bulunuyordu. Dünya’dan 1,4 milyar kilometre uzaklıktaki Satürn’e 2004’de ulaştı. Geçtiğimiz 13 yıl boyunca önemli keşiflerin yapılmasına aracılık etti. Aracın görevi bugün bitti ve Satürn’e düşürüldü. Düşerken yine birçok veri yolladı. Görevini son ana kadar devam ettirdi.
Cassini’nin keşifleriyle ilgili birçok haberi Astronomi Diyarı’nda paylaştım. Bu keşiflerin içinde belki de en önemli olanları Titan ve Enceladus’a ait olan keşiflerdir. Titan yüzeyinde dere, akarsu, göl ve denizlerin ayrıntısından Enceladus’tan fışkıran buz parçacıklarına kadar her veri heyecanla karşılandı. Bunun yansıması Jüpiter’in uydularına ve ötegezegen çalışmalarına kadar yansıdı.
Satürn küçük bir teleskopla bile göz alıcıdır. Halkalarıyla dikkat çeker ve herkesin teleskopla uydumuz Ay’dan sonra görmek istediği cisim dev gezegen Satürn’dür. Halkaları ve rengiyle adeta insanı büyüler. Cassini Satürn’ün muhteşem fotoğraflarını yolladı. Şu an internette dolanan Satürn ve uydularıyla ilgili görsellerin çok büyük kısmı Cassini fotoğraflarından oluşmaktadır. Bu fotoğrafları ve daha fazlasını aracın resmi sayfasından görebilirsiniz.
Güle güle Cassini, seni özleyeceğiz.
Linkler: