‘Doğum Kesesindeki’ Bir Yıldız İzleniyor

Gökbilimciler ilk kez gelişmekte olan bir yıldızın ‘amniyon kesesine’ baktı. HD 100546 adlı yıldıza ait gözlemlere önemli sonuçlar ortaya koydu. Üstelik bebek yıldızı çevreleyen gaz diskiyle beslenen yeni bir gezegen oluşumunun belirtilerine de ulaşıldı.

HD100564 yildiz dogumu
Doğum kesesindeki yıldız ve beslediği gezegenin temsili resmi (David Cabezas Jimeno (SEA)).

Leeds Üniversitesi Fizik ve Astronomi Okulu’ndan Dr. Ignacio Mendigutía: “Yıldızın oluşumu sürerken en az bir gezegenin de doğmakta olduğunu düşünüyoruz” diyor.

“İlk kez bir yıldızı çevreleyen gazın iç kısmındaki emisyon tespit edildi. Görülen bir gezegenin oluşum sürecinden çok genç bir yıldızın doğum sürecidir.”

Uzak sistem Şili’deki Çok Büyük Teleskop Girişimölçer’i (VLTI) kullanılarak gözlendi. VLTI dört tane 8,2 m çapındaki teleskopun gözlem gücünü birleştirerek 130 m çapındaki tek teleskopun keskin görüşünü oluşturur.

Yıldızı saran diskin içindeki büyük boşluk (David Cabezas Jimeno (SEA)).

Prof. Rene Qudmaijer: “325 ışık yılı uzaktaki cismin gözlemi 100 km uzaktaki bir toplu iğne başını görmeye benzer” diyor.

Toz diski içindeki HD 100546 yıldızı ve gezegenleri Güneş’in yalnızca binde biri yaşındadır. Yıldız Güneş’in yerinde olsaydı toz diskinin dışı Pluto’dan on kat uzağa kadar uzanırdı.

Dr. Mendigutía: “Daha da ilginç olan diskin içindeki boşluğun büyüklüğü. Diskin içinde Dünya-Güneş uzaklığının on katı kadarlık alanda boşluk göze çarpıyor. Bu da akla yeni gezegen oluşumlarını getiriyor. Gezegenler yakınlarındaki toz ve gazı kütle çekimleriyle çekip büyüyor olabilir” diyor.

Gezegenlerin doğum sürecinde olan bu tür sistemler oldukça enderdir. “Yaklaşık Güneş Sistemi büyüklüğündeki HD 100546 sistemindeki iç diskin gözlemleri yıldızların erken dönemiyle ilgili önemli bilgiler sunuyor” diyor Prof. Qudmaijer.

Science Daily

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.