Devlerin Mezesi Cüceler

Avustralyalı bilim insanları dev gökadaların yeni yıldız oluşturamadığı ancak yakınlarındaki küçük gökadaları meze gibi yediklerini belirledi.

Gökbilimciler 22.000 gökadayı gözleyerek yıldız oluşumunun en az görüldüğü büyük gökadaların yakınlarındaki küçük ve gaz bakımından zengin gökadaları yiyerek büyüdüklerini farkettiler.

Gökbilimciler 22.000 gökadayı gözleyerek yıldız oluşumunun en az görüldüğü büyük gökadaların yakınlarındaki küçük ve gaz bakımından zengin gökadaları yiyerek büyüdüklerini farkettiler (Prof. Simon Driver and Dr Aaron Robotham, ICRAR).

Uluslararası Radyo Astronomi Araştırma Merkezi’nden (ICRAR) Dr. Aaron Robotham: “Bütün gökadalar başta küçükken birleşerek, gaz toplayıp, yeni yıldızlar oluşturarak büyümüştür” diyor.

Araştırma ekibinin başkanı Dr. Robotham’a göre Samanyolu’da bir dönüm noktasında ve yakın zamanda çevresindeki küçük gökadaları çekip büyüyecek.

“Samanyolu geçmişte bazı gökadalarla birleşti, biz bunların kalıntılarını görüyoruz.”

“Yaklaşık 4 milyar yıl içinde yakındaki iki cüce gökadayı, Büyük ve Küçük Macellan Bulutları’nı Samanyolu bünyesine katabilir.

Dr. Robotham aynı zamanda Samanyolu ile yakın gökada Andromeda’nın yaklaşık 5 milyar yıl içinde çarpışacağına da dikkat çekiyor.

“Bu daha büyük bir etkiye neden olacak, Andromeda yemeğimiz olacak” diyor.

Gökada ağırlaştıkça çekim gücü de artar. Büyük gökadalarda yıldız oluşumunun az görülmesi çekirdeğinden yayılan güçlü ışımaya bağlanıyor. Bu ışıma gazın dağılarak soğumasına neden olmaktadır.

Sonuçta kütle çekimi nedeniyle gökadalar çevrelerindeki kümeleri ve küçük gökadaları yutması birkaç milyar yıl alabilir.

“Bazı küçük gökadalar ise daha uzun zaman bekleyebilir, belki de evrenin şimdiki yaşı kadar” diyor Dr. Robotham.

Andromeda ve Samanyolu’nun çarpışma sürecini gösteren benzetim:

Andromeda and the Milky Way Collide! from ICRAR on Vimeo.

ICRAR

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.