2009’un bu son günlerini yaşadığımız için çoğu gökbilimci ve gökbilim sever üzüntü içindeler. Çünkü gerek ülkemizde gerekse dünyada Gökbilim’i anlatan, tanıtan çok sayıda yazı yazıldı, resim sergileri açıldı, gözlem şenlikleri yapıldı, konferanslar düzenlendi ve…. Daha neler neler. İşte bu yoğunluğu bir daha yaşayamayacağını düşünenler çoğunlukta. Ancak iyi bir haberim var. 2010 yılı Astronomi Yılı olmamasına karşılık Dünya Astronomi Derneği önümüzdeki yılda da en az 2009’da olduğu gibi etkinliklerin devam etmesini kararlaştırdı. Gökbilime ve bilime akışa, sevgiye devam ediyoruz demek bu.
DAY 2009’u noktalarken en güzel “elveda” mesajını Ay yolluyor. 31 Aralık akşamı parçalı Ay Tutulmasını izleyeceğiz. Ay’ın % 8’lik gibi küçük bir kısmının Dünyanın gölgesine sığındığını ve gözden kaybolduğunu gözreceğiz. Sanki biri Ay’ın bir parçasını ısırmış gibi.
Tutulma akşam 20:00’a doğru başlayacak ve yaklaşık 4 saat sürecek. Tutulma dünya üzerinde Asya, Afrika, Avrupa ve Avustralya’dan da izlenebilecek.
Ay Tutulması nedir?
Güneş-Dünya-Ay üçlüsü zaman zaman aynı çizgi üzerindeymiş gibi dizilirler. Bu durumda tutulmalar oluşur. Yeni Ay evresinde olan Ay’ın Dünya ile Güneş arasına girmesiyle Güneş Tutulması oluşur. Geçtiğimiz yaz Çin ve Hindistan’da gerçekleşen tutulma Güneş tutulmasıydı. Güneş tutulması sırasında Ay Güneş’in önünü kapatır.
Ay tutulmasında ise Ay Dünya’nın arkasına dolanır. Güneş’ten gelip Dünya üzerine düşen ışınlardan dolayı Dünya’nın uzaya gölgesi düşer. Bu gölge konisine giren Dolunay evresindeki Ay’ın tamamı veya bir kısmı görünmez olacaktır.
31 Aralık gecesi gözleyebileceğimiz tutulma parçalı Ay tutulması olacak. Yani Ay’ın tamamı değil bir kısmı kaybolacak. 2009’un bu son gözlem şenliği bizi bekliyor.
Şimdiden tüm Gökbilim severlerin 2010 yılını kutlar ve iyi gözlemler dilerim.