Şafak (Dawn) uzay aracı cüce gezegen Ceres’e yaklaştıkça gökbilimciler yeni sorularla karşılaşıyor. Uzay aracının Ceres’e 46.000 kilometre uzaktayken aldığı bu görüntüde birbirine yakın iki farklı yerde parlak noktalar dikkat çekti. Gökbilimciler bu bulmacanın uzay aracının Ceres yörüngesine oturmasıyla çözülebileceğini belirtiyor.
Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Şafak görev merkezinden Chris Russell: “Ceres üzerinde biri diğerinden daha parlak olan iki ilginç alan görülüyor. Bu noktalar volkanik kökenli olabilir, ama emin olabilmek için daha iyi çözünürlükte fotoğraf gerekiyor. Ancak o zaman jeolojik yorum yapabiliriz” diyor.
Bilim insanları önümüzdeki 16 ay süresince cüce gezegeni daha iyi ve yüksek çözünürlükteki görüntülerle inceleyebilecek. Şafak 6 Mart’ta Ceres’in yörüngesine girecek. Bu sayede cüce gezegenin yüzeyi ayrıntılı incelenerek geçmişi ortaya çıkarılacak. Elbette bu ilginç parlak noktaların gizemleri de o zaman açığa kavuşacak.
Almanya Max Planck Enstitüsü Güneş Sistemi Araştırma Merkezi’nden Andreas Natheus: “Parlak noktalar henüz kameramızda oldukça küçük görünüyor. Ancak Ceres üzerindeki herhangi şeyden çok daha parlaklar. Bu beklediğimiz bir şey değildi” diyor.
Şafak 2011-2012 arasında asteroit kuşağındaki en büyük asteroit olan Vesta’yı incelemiş ve Dünya’ya 30.000’den fazla fotoğraf yollamıştı. Ceres 950 km’lik çapıyla 525 km’lik Vesta’dan daha büyüktür. Vesta ve Ceres, Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağının en büyük iki cismidir.