Cassini Titan’daki Fırtınayı Görüntüledi

Titan’ın güney kutbundaki fırtına. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

NASA’nın Satürn Sistemi gözlem aracı olan Cassini, 27 Haziran 2012’de Titan’a gerçekleştirdiği yakın uçuşta, güney kutbu çevresinde dolanan ve girdabı anımsatan bir bulutun görüntüsünü iletti.

5150 km çapındaki Titan’ın bu görüntüsü güney kutup merkezinin yakınına ait.

2004 yılından bu yana Satürn’ü gözleyen Cassini daha önce de Titan’ın kuzey kutbundaki atmosfer katmanlarını görüntülemişti. Uydunun kuzeyi kış mevsimine girmiş ve çok yüksek kuzey enlemleri karanlıkta kalmıştı. Buna karşılık uydunun görülen kısmının atmosferinin yoğun ve puslu hali güneş ışığı altında aydınlanıyor. Satürn’ün 2009’daki ekinoksa girmesi sonucunda birçok uydunun kuzey ve güney yarıkürelerinde mevsimsel değişimler gerçekleşmişti. Şimdi ise Titan’ın güneyi yavaş yavaş karanlığa gömülüyor. Güney kutbundaki girdap olayının oluşumu, güney yarıkürede başlayacak olan kış mevsiminin bir göstergesi olabilir.

Titan’ın güney kutbundaki girdabın hareketli görüntüsü için tıklayınız.

Cassini’nin böyle bir görüntüyü alabilmesi aracın Satürn’ün ekvatoral düzlemdeki yörüngesine göre daha açılı başka bir yörüngeyi izlemesiyle gerçekleşti.

Görüntüyü yorumlayan bilimcilere göre görüntüdeki açık renkler havanın alçaldığını ve kenara doğru tekrar yükselerek bulutları oluşturduğunu gösteriyor. Buna karşılık girdabın altında neler olduğu ise bilinmiyor.

Görüntünün siyah-beyaz versiyonunda ise kozmik ışınların kameraya isabet etmesinden dolayı beyaz noktalar görülüyor.

Bu doğal ve renkli görüntü kırmızı, yeşil ve mavi filtreler yardımıyla gerçekleştirildi. Cassini bu görüntüyü alırken Titan’dan 484 000 km uzaklıktaydı. Resim ölçeği ise piksel başına 3 km’dir.

JPL-Cassini

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.