Cassini Sürprizlerini Sürdürüyor

Cassini Satürn halkaları arasındaki yolculuğunu sürdürüyor. Aracın son verileri gezegenin manyetik alanının eğiminin olmadığını gösterdi. Araştırmacıları heyecanlandıran bu gözlem aslında aracın önümüzdeki süreçte ezberleri bozacak birkaç olası keşiften biri.

Cassini’den Satürn’ün C halkasının ayrıntılı görüntüsü (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute).

Cassini yakın geçmişte buz halkaların yapısı ve bileşimleri ile Satürn’ün atmosferinin yüksek çözünürlüklü görüntülerini yolladı.

Cassini şu an 22 haftalık halkalar arası yolculuğunun 15. haftasında. 26 Nisan’da başlayan Satürn’e dalış ve veda görevi 15 Eylül’de bitecek.

Satürn atmosferinin derinlikleri filmi. İzlemek için görsele tıklayınız. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/Hampton University)

Cassini proje yöneticisi Earl Maize: “Cassini uzun yolculuğunun son aşamasında güzel performans gösteriyor. Gözlemlerin sürprizlerle dolu olması bize zevk veriyor ve elde ettiğimiz her veri bilime katkı sağlıyor” diyor.

Proje ekibinden Linda Spilker: “Cassini’nin final göreviyle elde ettiğimiz verilerden dolayı heyecanlıyız. Bu veriler Satürn atmosferi ve halkaları hakkında birçok şey anlatıyor” diyor.

Cassini’nin son verileri Satürn’ün manyetik alanının gezegenin dönme ekseni ile şaşırtıcı şekilde hizalanmış görünüyor (eğim 0,06’dan daha küçük). Bu da aracın elde ettiği verilerin alt sınırıdır.

Gözlem bilim insanlarının manyetik alanın nasıl oluştuğunu açıklayan kuramla uyumludur. Satürn’ün sıvı metalik hidrojenden oluşmaktadır. Bu derinlerdeki sıvı metalin akımının devam etmesi ancak belirli bir derecede eğim gerektirmektedir. Eğer eğim olmazsa bu tür bir akım yok olur.

Manyetik alandaki eğim gezegenin derinliklerindeki günlük hareketleri gözlenebilir duruma getirecek. Böylece Satürn’ün bir gününün uzunluğu ortaya çıkarılacak.

Satürn iç sistemi ve halkaları. Titan ve Iapetus burada görülmemekte (NASA/JPL).

Cassini manyetometre araştırma başkanı Michele Dougherty: “Eğim tahmin ettiğimizden daha küçük çıktı. Şimdiye kadar Satürn’ün bir gününün uzunluğunu ölçemedik, üzerinde çalışıyoruz” diyor.

Ekip bu ve diğer verileri araç Satürn içine dalmayı sürdürdüğü sürece almaya devam edecek. Böylece  verilerin Satürn’ün kütle çekimiyle uyumlu olup olmadığı anlaşılacak. Şimdiye kadar gezegenin iç kısmına yönelik alınan verilerin eldeki modellerle bazı uyumsuzluklar içinde olduğu görüldü. İlerleyen günlerde gezegenin yapısı ile ilgili beklenmedik keşifler gelebilir.

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.