ESA’nın Herschel Uzay Gözlemevi’nin elde ettiği bu görüntüde Boğa takımyıldızında, 450 ışık yılı uzaktaki karmakarışık gaz ve tozla örülü dev yıldız doğumevi Boğa Moleküler Bulutuna ait.
2009 yılında göreve başlayan Herschel yaklaşık dört yıl boyunca gökyüzünü uzak kızılötesi dalga boyunda tarayarak önemli bilgiler elde etti.
Herschel’in belki de en önemli keşfi gökadamızı saran gaz ve tozdan oluşmuş uzun ve ince ipliksi yapılardır. Bu yapılar Herschel’in tespitinden önce biliniyordu ancak veriler bu yapıların yıldız doğumlarında önemli rol oynadığını ortaya çıkardı.
Gökbilimciler şimdi bu ipliksi yapıların içindeki daha yoğun bölgelerde toz ve gazın koni halini alarak yıldız oluşumuna destek verdiğini düşünüyor. Bu bölgelerdeki kütle çekimi sonunda iş başına geçerek yıldız oluşumuna yol açmaktadır.
Görüntüdeki karmaşa içinde göze çarpan parlak çekirdekli noktalar ipliksi yapılarla olan ilişkisini gösterir. Özellikle merkezin sağındaki parlak noktayı hemen altındaki iki dik ipliksi beslemektedir.
Moleküler bulutlar içinde yıldız oluşumunu ele alan bilgisayar modellerinde ipliksiden yoğun alana gaz ve toz akışı olduğu gösterilmiştir.
Bu görüntü Herschel’in üç farklı renkteki verileriyle elde edildi: 160 mikron (mavi), 250 mikron (yeşil) ve 500 mikron (kırmızı).