Hubble’ın yeni ve çarpıcı görüntüsünde parlak yıldız AG Karina ya da HD 94910 görülüyor. Güney yarıküredeki Karina takımyıldızında bulunan AG Karina 20.000 ışık yılı uzağımızdadır.

AG Karina_yildiz
Evrendeki en büyük yıldızlardan AG Karina’nın Hubble Teleskopu ile alınmış görüntüsü. Görüntüdeki parlak yıldız asıl yıldız değil, parlaklığından dolayı yanıltıcı bir poz vermektedir (ESA/Hubble & NASA).

AG Karina Mavi Işıklı Değişenler sınıfındadır. Bunlar Güneş’in birkaç milyon parlaklığında ve yirmi Güneş kütlesinde olup evrenin en büyük yıldızları arasında yer alan Wolf-Rayet yıldızlarındandır.

AG Karina gibi bir yıldız olağanüstü bir hızla kütle kaybeder. Bu kütle kaybı saatte 7 milyon kilometreye ulaşan güçlü yıldız rüzgârlarına neden olur. Bu güçlü rüzgârlar görüntüdeki gibi görünür zarların oluşmasına neden olur. Rüzgârlar nedeniyle yıldızlararası uzaya atılan madde gaz bulutları üzerinde büyük bir baskı oluşturur.

Parlaklığı daha çok morötesi dalga boyunda olduğundan HD 94910 gibi yılddızlar çıplak gözle görülmezler.

Bu görüntü Hubble Uzay Teleskopu’nun Geniş Alan Kamerası-2 ile alınmıştır. Görüntünün merkezindeki parlak yıldız dikkat çekmesine karşılık yıldızın kendisi değildir. Yıldız aslında bundan çok daha küçük olup parlaklığın ardında gizlidir. Beyaz çapraz ışınlar ise astronomik bir fenomen değil sadece bir teleskop etkisidir.

Hubble/ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.