Avrupa Güney Gözlemevindeki Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizisini (ALMA) kullanan gökbilimciler ilk kez bir ötegezegen çevresinde disk olduğunu keşfetti. Gözlemler genç yıldız sistemlerinde gezegenlerin çevresinde dolanan uyduların nasıl oluştuğuna ışık tutacak.
Gezegensel disk olarak bilinen disk yaklaşık 400 ışık yılı uzaktaki PDS 70 adlı yıldızın çevresindeki PDS 70c adlı Jüpiter benzeri bir gezegeni çevreliyor. Bu disk Satürn’ün sahip olduğu halkalardan 500 kat kat daha geniş alana yayılmış durumda.
Yıldızın iki adet Jüpiter benzeri gezegeni olduğu biliniyor. Gökbilimciler daha önce bu ötegezegenin çevresinde “ay oluşturan” bir disk olduğundan şüphelenmişti, ancak bunu şimdiye kadar doğrulayamamışlardı. Diskin üç Ay büyüklüğünde uydu oluşturacak kütlede olduğu da hesaplandı. Çalışma aynı zamanda gezegen oluşum kuramlarının da test edilmesini sağlayacak.
Gezegenler, genç yıldızları saran tozlu disklerin içinde oluşur ve bu diskteki malzemeyi toplayarak büyürken yörüngelerini de bu sayede temizleyerek boşluklar oluştururlar. Gezegeni çevreleyen diskteki maddeler arasındaki çarpışmalar ise uydu oluşumuna neden olabilir.
Buradaki süreç henüz tam anlamıyla anlaşılmış değil. Yani gezegen ve uydularının tam olarak ne zaman, nerede ve nasıl oluştuğu sorusu yanıt arıyor.