Hergenrother kuyrukluyıldızı iç güneş sistemindeki hareketini sürdürüyor. Amatör ve profesyonel gökbilimcilerin ilgiyle izlediği kuyrukluyıldızda bir dizi patlama gerçekleşti. Kelimenin tam manasıyla kuyrukluyıldız çekirdeği yaşamının sınırında.
Hawai’deki Mauna Kea üzerinde kurulu olan Ulusal Optik Astronomi Gözlemevi’nin Gemini Kuzey Teleskopunu kullanan NASA Jet İticileri Laboratuarı’ndan Rachel Stevenson: “Hergenrother kuyrukluyıldızı parçalara ayrılıyor. Biz kuyrukluyıldızın çekirdeğinden en az dört parçanın ayrıldığını gördük” diyor.
Kuyrukluyıldız ısındıkça çok daha fazla güneş ışığı yansıtmaya başladı.
Kaliforniya Üniversitesi’nden ve NASA’nın NEOWISE görevi müdür yardımcısı James Bauer: “Kuyrukluyıldız parçaları çekirdeğine göre daha sönük. Bunların yüzeyden koptuğunu düşünüyoruz” diyor.
Kuyrukluyıldızın parçalanmaya başladığı ilk kez 26 Ekim’de Hawai Haleakala’daki Remanzacco Gözlemevi’ne ait Faulkes Teleskopu ile keşfedildi. İlk parçalanma görüntüsü ise Arizona Kitt Peak Ulusal Gözlemevi’nin WIYN Teleskopu ile alındı.
Kuyrukluyıldız, büyük bir teleskopla karanlık bir yerde Andromeda ile Kertenkele (Lacerta) takımyıldızlarının arasında görülebilir.
168P/Hergenrother Kuyukluyıldızı’nın yörüngesi de belirlenmiştir. Ne kendisi ne de parçaları Dünya için bir tehdit oluşturmamaktadır.