Bir Başkadır Mars’ta Merkür Geçişi

NASA’nın Merak (Curiosity) robotu Merkür’ü Güneş’in önünden geçerken görüntüledi.

İlk kez Dünya dışında başka bir gezegende Güneş’in önünden geçiş yapan bir gezegen görüntülendi. Merkür bu görüntüde Mars’ın uzaklığından dolayı sadece bir pikselden daha küçük görünüyor. Merkür bu uzaklıktan bir pikselin sadece altıda biri kadar görülmektedir. İzlediği yol ise hesaplamalarla uyuşmaktadır.

Merak, 3 Haziran 2014’te Mars üzerinden Merkür geçişini görüntüledi. Görüntüde Merkür bir pikselden daha küçük bir yer işgal ederken yaklaşık Dünya büyüklüğünde olan iki güneş lekesi de adeta biz daha büyüğüz der gibiler (NASA/JPL-Caltech/MSSS/Texas A&M).

Merak’ın iki gözlü Mast Kamerası ile elde ettiği görüntülerden oluşturulan film aşağıdaki linktedir:

http://www.jpl.nasa.gov/video/?id=1309

Texas A&M Üniversitesi’nden Mark Lemmom: “Bu tür gözlemler Güneş’e göre Venüs ve Merkür’ün büyüklüğünü kıyaslamak için kullanılır” diyor.

Gözlemler Mars’ın Gale Krateri kenarındaki Merak robotu ile 3 Haziran 2014 tarihinde yapıldı. Görüntülerde Merkür geçişine ek olarak yaklaşık Dünya boyutlarında olan iki güneş lekesi de görülüyor. Merkür’ün hareketine göre bu lekeler Güneş’in dönüş hızı nedeniyle çok daha yavaş hareket etmektedir.

Dünya üzerinden en son Haziran 2012’de Venüs geçişi gözlendi. Dünya’dan ve Mars’tan gözlenecek en yakın Merkür geçişi ise 9 Mayıs 2016’da olacak. Merkür ve Venüs geçişleri Mars’ta Dünya’ya göre daha sık görülmektedir. Bu nedenle Mars’ta görülecek bir sonraki Merkür geçişi Nisan 2015’te olacak. Bir sonraki Venüs geçişi Mars’ta Ağustos 2030’da, Dünya’da ise Kasım 2084’te görülebilecek.

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.