Ayçiçeği ile Yeni Gezegenler Keşfedilecek

Bir arabanın farı gözlerinize doğrudan geldiğinde elinizi ışığı engellemek üzere tutarak önünüzü görmeye çalışırsınız. Ya da güneşli bir günde havadaki bir uçağı görmek için elinizi güneş ışığına siper edersiniz. Bu görme şeklini taklit ederek yeni bir uzay aracı üretiliyor. Hedef yeni dünyalar bulmak.

aycicegi_teleskopu

Yıldızların ışığı çevrelerinde dolanan gezegenlerden aldığımız ışığa göre çok parlaktır. Bu da gezegenlerin görülmesini zorlaştırır. Hele ki o gezegen Dünya kadar küçükse…

Ayçiçeği şeklinde tasarlanan uzay teleskopu ile yıldızdan gelen parlak ışık kapatılarak çevresindeki cisimler görülmeye çalışılacak. Aslında bu tür gözlemler Güneş teleskopları ile (SOHO ve SDO) yapılıyordu. Ama bu yöntem ilk kez sadece gezegen avcılığı için kullanılacak.

Bilindiği üzere uzay teleskoplarından sadece Kepler Uzay Teleskopu’nun görevi yeni gezegen keşifleridir. Kepler şimdiye kadar yüzlerce gezegen keşfetti. Ancak bu gezegenlerin hepsi Dünya’dan büyüktür. Bunlardan da birkaçının yaşam alanı sınırında yani sıvı su tutabilecek konumda olduğu düşünülürse böyle bir proje ile dünya-benzeri gezegen sayısı da artacaktır. Özellikle yakın yıldızların çevresinin gözlemleri burada önemli. Yaşamın sürdüğü bir gezegen bulmamız an meselesi.

Yeni teleskop iki parçadan oluşuyor. Biri teleskop diğeri ise siperden oluşuyor. Buna göre teleskop gözlem yapacağı yıldıza yöneldiğinde kanatları açılarak ayçiçeği şeklini alan siper teleskopun önüne geçerek yıldızdan gelen parlak ışığı engelliyor. Böylece yıldızın çevresi daha net görülebiliyor.

Proje üzerinde NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’nda çalışmalar başladı bile. Projeyi Princeton Üniversitesi’nden Prof. Jeremy Kasdin yürütüyor.

Ayrıntılı bilgi: TED-Blog

Önerilir...

1 Yorum

  1. Sitenizi yeni ziyaret ettim.Emeğinizi kutlarım.Türkiye medyasında hiç önem gosterilmeyen bu alan hakkında derli toplu bir bilgi akışı sağladığıniz için sonsuz teşekkürler

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.