Chalmers ve Onsala Uzay Gözlemevi’ndeki gökbilimciler 250 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir gökadada daha önce bilinmeyen yedi süpernova tespit etti. Daha önce bir gökadada aynı zamanda bu kadar çok süpernova keşfi olmamıştı. Keşif gökbilimcilerin inandığı bir fikri kanıtlıyor: çok yıldız oluşturan gökadalar yıldız fabrikalarıdır ve bunlar aynı zamanda süpernova fabrikalarını içerir.
Gökbilimciler Arp 220 adlı gökadanın net görüntülerine ulaşabilmek için aralarında İsveç’in de olduğu beş ülkenin desteğiyle çalıştırılan bir radyo teleskop ağını kullandı. Bilimcilerin keşfettiği 40 radyo kaynağı Arp 220’nin merkezi çevresinde bulunmaktadır. Bu radyo kaynakları gaz ve toz bulutları arasında saklandığından sıradan teleskoplarla gözlenemez. Radyo kaynaklarının keşfi için radyo dalga boylarında birkaç yıl süren ölçümle değişimleri izlendi.
Çalışma ekibinden Fabien Batejat: “Tüm veriler bunların yedi süpernovaya ait olacağını gösterdi: son 60 yıl içinde patlayan yıldızlar” diyor. Keşif Arp 220’de yıldız oluşumunun neden hızlı olduğunu da açıklıyor.
Şili’deki Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)’dan Rodrigo Para: “Arp 220’de gökadamızdan daha fazla süpernova görüyoruz. Arp 220’de her üç ayda bir süpernova oluştuğunu düşünüyoruz. Samanyolu’nda ise her yüzyılda bir süpernova görülüyor” diyor.
Chalmers ve Onsala Uzay Gözlemevi’nin müdür yardımcısı ve gözlemsel radyo astronomi profesörü görevini yürüten John Conway: “Arp 220, yıldız oluşumunun çok verimli olduğu yer olarak bilinir. Şimdi bu yıldız fabrikalarında süpernova fabrikaları olduğunu da görmek mümkün oldu” diyor.