Anti Simetrik Gökada

Hubble teleskopunun ürettiği bu görüntüde 120 milyon ışık yılı uzaktaki Kral (Cepheus) takımyıldızında yer alan sarmal gökada NGC 2276’yı görüyoruz. İlk bakışta parlak sarmal kollar ve koyu renkteki toz şeritlerinin süslemesiyle diğer sayısız tipik sarmal gökada izlenimi veriyor. Daha yakından bakıldığında ise kütle çekimi etkileşimi ve yoğun yıldız oluşumuyla şekillenen ve bu nedenle anti simetrik gökada olduğu anlaşılıyor.

Bu sıradışı görüntüye sebep ise iki farklı astrofiziksel etkileşimdir: biri aşırı ısınmış gaza etki eden gökada kümeleri ve diğeri yakın galaktik komşuyla ilgili.

NGC 2276’nın küme içi ortamla (gökada kümelerindeki gökadalar arasında bulunan aşırı ısınan gaz) etkileşme gökadanın kenarındaki yıldız oluşumlarının artmasını sağladı. Bu yıldız oluşum dalgası görüntünün sol tarafında parlak, mavi renkli büyük kütleli yıldızların oluşumuna neden oldu ki gökadanın simetrisini bozan da bu oldu. NGC 2276’da yakın zamanda gözlenen yıldız oluşumu artışı ikili sistemlerdeki karadelik ve nötron yıldızlarının ortaya çıkışıyla da ilgilidir.

NGC 2276 ve komşusu merceksi gökada NGC 2300. (Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona)

Bu yeni yıldız patlamasından dolayı gökadanın diğer tarafında bulunan kendisinden daha küçük komşusunun çekimi de NGC 2276’nın dış kenarlarının şeklini bozmaktadır. Küçük merceksi gökada NGC 2300 ile gerçekleşen etkileşim NGC 2276’nın en dış sarmal kollarını etkilemektedir.

NGC 2276 tuhaf görünümlü tek gökada değildir. 1966’da yayınlanan Tuhaf Gökadalar Atlası, muhtemel gökada birleşmeleri, halka şekilli gökadalar ve başka galaktik tuhaflıkların listesini içermektedir. NGC 2276’da bunlardan biridir.  

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.