Biri 6 Nisan’da, diğer ikisi 12 Nisan’da olmak üzere toplam 3 yeni gezegen keşfedildi. Gezegenlerden ikisi yıldızlarına oldukça yakın iken, diğeri çok uzaklarda dolanıyor. Yani bulunan gezegenlerin ikisi yanıyor, biri donuyor. Bu keşiflerle gezegen sayısı da 445 oldu.
Gelelim keşfedilen yeni gezegenlere…
Donan Gezegen, 2M J044144 b: 6 Nisan’da keşfedilen gezegene ilişkin veriler henüz çok az. Sadece yıldızına uzaklığını ve kütlesini biliyoruz. Gezegen 450 ışık yılı uzaklıktaki M sınıfı cüce bir yıldızın çevresinde dolanan gezegenin yıldızına uzaklığı 15 GB* ve kütlesi 7.5 Jüpiter kütlesinde. Yıldızı ise 1 milyar yıl yaşında ve 0.02 Güneş kütlesinde.
Yanan Bir Gezegen, WASP-22b: Neredeyse Güneş büyüklüğünde ve kütlesinde olan yıldızın bulunan ilk gezegeni kendisine çok yakın dolanıyor. Gezegenin yıldıza uzaklığı 0.0468 GB, başka bir deyişle 7 milyon km kadar. Yörünge dönemi 3.53 gün olan gezegenin kütlesi ise Jüpiter’in yarı kütlesi kadar. Buna karşılık büyüklüğü Jüpiter’den biraz fazla. Gezegenin çapı 1.12 Jüpiter çapında. Bu da gezegenbin yoğunluğunun Jüpiter’den daha küçük olduğunu gösteriyor. Yani arşivimizde bir gaz gezegen daha oldu.
Yanan Diğer gezegen, WASP-26 b: 6 milyar yıl yaşında olan güneş benzeri yıldız WASP-26’nın ilk gezegeni kendisine 0.04 GB ya da 6 milyon km uzaklıkta dolanıyor. Sistem 815 ışık yılı uzağımızda yer alıyor. Gezegenin kütlesi neredeyse Jüpiter kadar, ama çapı 1.32 Jüpiter çapı kadar. Aynı WASP-22 b gibi bu gezegeninde yoğunluğu Jüpiter’den düşük ve bir gaz gezegen. Bu iki gezegende büyük bir olasılıkla hidrojen gazı çoğunlukta olabilir. Zaman içinde bunu öğreneceğiz.
GB*: Gökbirimi, 1 GB=150 milyon km (Güneş-Dünya uzaklığı)
Kaynak: Ötegezegen Ansiklopedisi