Bu Ne Hız?

Bu Ne Hız?

Farkında değiliz belki ama Güneş sistemimiz büyük bir hızla yol alıyor. Güneşimizin de içinde olduğu Samanyolu’nun dış kısmındaki yıldızlar saniyede ortalama 210 kilometre hıza sahipler. Bu büyük bir sürat gibi görünse de en büyük sarmal gökadalarda yer alan yıldızların hızlarına…

Karina Bulutsusundaki Yıldızlar Tozlara Karşı

Karina Bulutsusundaki Yıldızlar Tozlara Karşı

VISTA Samanyolu’ndaki en büyük bulutsulardan birini kırmızı ötesinde inceledi Geceleyin gökyüzündeki en büyük ve en parlak bulutsulardan biri olan Karina Bulutsusu ESO’nun Şili’deki Paranal gözlemevinde bulunan VISTA teleskopu ile görüntülendi. VISTA kırmızı-ötesinde gözlem yaparak bulutsuyu çevreleyen sıcak gaz ve karanlık…

Kozmik Gül

Kozmik Gül

Gül rengindeki yıldız oluşum bölgesi Messier 17’nin yeni görüntüsü ESO’nun Şili’deki La Silla Gözlemevi’nde bulunan MPG/ESO 2,2 metrelik teleskopu üzerindeki Geniş Alan Görüntüleyicisi ile oluşturuldu. Bulutsunun tamamını gösteren fotoğrafla M17’nin boyutu, gaz ve toz bulutları ve yeni doğan yıldızlar gibi…

‘Doğum Kesesindeki’ Bir Yıldız  İzleniyor

‘Doğum Kesesindeki’ Bir Yıldız İzleniyor

Gökbilimciler ilk kez gelişmekte olan bir yıldızın ‘amniyon kesesine’ baktı. HD 100546 adlı yıldıza ait gözlemlere önemli sonuçlar ortaya koydu. Üstelik bebek yıldızı çevreleyen gaz diskiyle beslenen yeni bir gezegen oluşumunun belirtilerine de ulaşıldı. Leeds Üniversitesi Fizik ve Astronomi Okulu’ndan…

Herschel’den Galaktik Balon Sürprizi

Herschel’den Galaktik Balon Sürprizi

Görüntüdeki büyük bir balonun içinde saklanan sekiz güneş kütleli bir yıldız doğum sancıları çekiyor. Bu görüntü Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın Herschel Uzay Gözlemevi tarafından elde edildi. Böylece Herschel ile üretilen ve şaşırtıcı çalışmalardan biri gerçekleşmiş oldu. Balon 4300 ışık yılı…

ALMA Yeni Doğan Dev Bir Yıldızı Görüntüledi

ALMA Yeni Doğan Dev Bir Yıldızı Görüntüledi

Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesi’ni (ALMA) kullanarak yapılan yeni gözlemler, gökbilimcilere, canavar bir yıldızın karanlık bir bulutun içindeki oluşumunun şimdiye kadarki en iyi görüntüsünü verdi. Güneş kütlesinin 500 katından daha büyük kütleli ve halen büyümeye devam eden Samanyolu’nda bilinen en büyük…

Kedi Pençesi’ndeki Yıldız Oluşum Patlamaları

Kedi Pençesi’ndeki Yıldız Oluşum Patlamaları

Avcı Bulutsusu Dünya’ya en yakın yıldız oluşum yerlerinden biridir. Buna karşılık Samanyolu’nun en üretken bulutsusu değildir. NGC 6334 olarak bilinen Kedi Pençesi Bulutsusu’nda ise bebek doğumları çok daha fazla görülmektedir. Harvard Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden (CfA) Sarah Willis: “NGC 6334, Avcı’ya…

Güneş Benzeri Yıldızın Doğumu İzleniyor

Güneş Benzeri Yıldızın Doğumu İzleniyor

Bir zaman makineniz olsaydı geçmişte nereye gitmek isterdiniz? Çoğu kişi büyük olasılıkla T.rex’i (en büyük etçil bir dinozor) görmek için dinozorlar dönemini seçmek isterdi. Ancak birçok gökbilimci Güneş Sistemi’nin oluştuğu dönemi yani dört buçuk milyar yıl öncesini görmek isteyecektir. Neyse…

Herschel Bir Demet Bebek Yıldız Buldu

Herschel Bir Demet Bebek Yıldız Buldu

Gökbilimciler NASA’nın da katkı sağladığı ESA’ya ait Herschel Uzay Gözlemevi yardımıyla şimdiye kadar keşfedilmiş en genç yıldız grubu buldu. Önyıldızları çevreleyen yoğun gaz ve toz bulutu görülmelerini zorlaştırıyor. Yeni keşfedilen 15 önyıldızın Güneş Sistemi’ne yakın Avcı (Orion) takımyıldızında bulunması ise başka bir ilginç nokta.