ESA’nın XMM-Newton gözlemevi verilerini çalışan gökbilimciler evrendeki “kayıp” maddeyi bulmak için gökada çevresindeki gazı araştırdı, ancak sonuç olumsuz oldu. Şimdi “bu madde nerede” sorusu daha …
X-ışını
Güneş’in Farklı Bir Görüntüsü
Aslında uzaktaki karadeliklerden ve diğer cisimlerden gelen ışımayı görmek için üretilmiş bir teleskop ilk kez gözlerini Güneş’e çevirdi. NASA’nın Nükleer Tayfölçerli Teleskop Dizisi olarak bilinen …
Karadelikte Gaz Tutulmaları
Gökbilimciler NGC 5548 gökadasının merkezindeki süper karadeliğin çevresinde tuhaf bir durumla karşılaştı. Uluslararası bir araştırma ekibi karadelikten dışarı yayılan X-ışınlarının yüzde 90’ının görülmesini engelleyen küresel …
Gökyüzünün X-Işını Görüntüsü
Gece gökyüzüne baktığınızda filmin sadece bir bölümünü görürüz. Evrendeki en güçlü ve enerjik olayların bir kısmı gözlerimize, hatta en güçlü optik teleskoplara bile kendini göstermez. …
Samanyolu’nun Ağır Yıldızları
Gerek kızılötesi gerekse de X-ışını görüntüleriyle gözlenen büyük yıldızların aynı zamanda çevrelerine önemli miktarda X-ışını yaydıkları belirlendi.
Bu görüntü Spitzer Uzay Teleskopu’nun kızılötesi verilerinden elde edildi. Görüntüde kare ile işaretlenen bölgelerdeki mavi ile gösterilen noktalar X-ışını kaynaklarıdır.
Görülmemiş Bir Kozmik Patlama İzleniyor
NASA’nın Swift, Hubble Uzay Teleskopu ve Chandra X-Işını Gözlemevi ile kozmik patlamaların en şaşırtıcılarından biri tespit edildi. Bir hafta yüksek enerjili ışıma yayan nesne sonunda parlaklığını azaltmaya başladı.
Gökbilimciler böylesine uzun süreli değişken bir parlama ile daha önce karşılaşmadıklarını belirtiyorlar.
Eşinden Madde Çalarken Yakalandı!
Kanarya Adaları Astrofizik Enstitüsü’ndeki araştırmacılar XTEJ1859+226 olarak adlandırılan x-ışını çifti bir sistemde Güneş’ten 5.4 kat kütleli karadeliği keşfettiler.
X-ışını çiftleri normal bir yıldız ile bu yıldızdan beslenen bir nesneden oluşur. Nesne yıldızdan madde çalarak kendi çevresinde sarmal şekilde bir madde yığını oluşturur.
Chandra ile M82’deki Yıldız Oluşumları
M82 olarak bilinen gökadanın Chandra X-Işını Gözlemevi’yle alınan görüntüsünde oldukça yüksek hızda gerçekleşen yıldız oluşumları görülüyor. M82, Dünya’dan 12 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.
M82 normal bir gökadaya göre yüzlerce kez daha fazla yıldız oluşturan bol yıldızlı gökadadır.
Zincirli Prenses’te Doğan ve Ölen Yıldızlar
Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) iki gözlemevi Zincirli Prenses (Andromeda, M31, NGC 224) Gökadası için güçlerini birleştirdi. Herschel ile kızılötesi dalga boyunda şimdiye kadar görülmemiş ölçüde yıldız oluşum disklerini ve XMM-Newton Teleskopu da X-ışınları ile ölmekte olan yıldızları gözledi. Samanyolu’na benzeyen yapısıyla M31, birkaç yüz milyar yıldız barındırır.
Yeni Bir X-Işını Kaynağı Keşfedildi
Japon gökbilimciler Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki X-ışını Algılayıcısı ve NASA’nın Swift Gözlemevi’ni kullanarak gökadamızda Erboğa takımyıldızından gelen yeni bir X-ışını kaynağı tespit ettiler.
MAXI J1409-619 olarak adlandırılan X-ışını kaynağı geçtiğimiz çarşamba günü farkedildi.