WM Keck Gözlemevi’ndeki astrofizikçiler şimdiye kadar kayıtlara geçmiş en uzak gökadayı buldu. Ama asıl sürpriz bu değil. Araştırmacılar evren henüz 600 milyon yıl yaşındayken oluşmuş …
WM Keck
Sauronun Gözü’nün Uzaklığı Belirlendi
Yeni bir yöntemle Souron’un Gözü’nün bizden 62 milyon ışık yılı uzakta olduğu hesaplandı. Araştırmacılar doğru uzaklık hesabı için görülmeyen süper kütleli karadelikten yararlandı. Merkezinde süper …
Evinden Kovulan Karadelik
Gökbilimciler onlarca yıldır sabırla sürdürdüğü bir çalışma ürününü verdi. Evinden kovulduğu için 2600 ışık yılı kadar uzaklaşmış bir karadelik bulundu. Karadelik cüce gökada Markarian 177’nin …
Tam Karadeliğe Yem Oluyorken…
Gökbilimciler WM Keck Gözlemevi’ndeki Dünya’daki en büyük iki teleskopu kullanarak Samanyolu merkezinde tuhaf bir cismi yakaladılar. Süper kütleli karadeliğe doğru ilerleyen G2 kod adı verilen …
Dev Teleskoplar İlk Gökadaların Peşinde
Gökbilimciler ilk defa evrenin bebeklik dönemindeki büyük gökada oluşumunun izini yakaladı. Oldukça vahşi bir ortamda yeni doğmuş milyonlarca yıldız, gökada çekirdeğini büyütüyor. Keşfe NASA’nın Hubble …
Bilinen En Uzak Gökada
Teksas Üniversitesi gökbilimcileri Hawai’de bulunan Mauna Kea tepesindeki WM Keck Gözlemevi’ni kullanarak şimdiye kadar bilinen en uzak gökadayı belirledi. Keşfedilen gökada Büyük Patlama’dan sadece 700 …
Yeni Yıldız Kümesi Sınıfı Bulundu
Swinburne Üniversitesi’nden Prof. Duncan Forbes liderliğindeki Uluslar arası bir gökbilimci ekibi yeni bir yıldız kümesi dizisi keşfetti. Hubble Uzay Teleskopu ve Hawaii’deki WM Keck Gözlemevi …
HR 8799c’nin Atmosferinde Su Var
WM Keck Gözlemevi’nden yararlanan bir bilim ekibi bir gezegenin atmosferini inceledi. Hawai’deki Mauna Kea Dağı zirvesinde yer alan dev Keck II Teleskopu’ndaki OSIRIS aracından yararlanan araştırma ekibi bir gezegenin atmosferinde su buharı ve karbondioksit molekül bulutlarının kimyasal parmak izini elde etti.