Kapkara Gezegen: WASP-12b

Kapkara Gezegen: WASP-12b

Gökbilimciler gözde gezegenlerden WASP-12b’nin hemen hemen hiç ışık yansıtmadığını belirledi. Buna göre WASP-12b’nin rengi zift siyahı. Bu keşif gezegenin atmosferik yapısı üzerinde bilgi vermekle kalmıyor önceki tezleri de reddediyor. Sonuçlar aynı zamanda benzer büyüklükteki ötegezegen gözlemlerine göre de zıt tarafta…

Beklenenden Daha Kuru Üç Gezegen

Beklenenden Daha Kuru Üç Gezegen

NASA’nın Hubble Uzay Teleskopu’nu kullanan gökbilimciler Güneş benzeri yıldızların çevresinde dolanan üç gezegenin atmosferindeki su buharını araştırdı. Sonuç ise beklenenin tersi: bu gezegenler neredeyse kuru. HD 189733b, HD 209458b ve WASP-12b adlı Dünya’dan 60 ile 900 ışık yılı uzaklıklarda yer…

Beş Gezegende Suyun İzine Rastlandı

Beş Gezegende Suyun İzine Rastlandı

NASA’nın Hubble Uzay Teleskopu’nun güçlü gözlerini kullanan gökbilimciler beş uzak gezegenin atmosferinde suyun izine rastladı. Güneş Sistemi’nin ötesindeki yıldızların çevresinde dolanan gezegenlerin atmosferlerindeki su varlığı daha önce bildirilmiş olmasına karşılık kesin sonuç anlamına gelen suyun imzasına ilk kez ulaşıldı. Beş…

Sıcak Jüpiterlerin Direnişi

Sıcak Jüpiterlerin Direnişi

İngiliz gökbilimci ekibine göre diğer yıldızların çevresinde dolanan Jüpiter benzeri gezegenler önlerindeki şok dalgalarını itiyor. Güneş rüzgarıyla gelen yüksek enerjili şoka karşı yay görevi görerek bizi koruyan Dünya’nın manyetik alanı gibi bu gezegenlerde kendi atmosferlerini yıldızdan gelen zararlı ışımaya karşı koruyor.

Karbonu Olan İlk Gezegeni Bulduk

Karbonu Olan İlk Gezegeni Bulduk

Massachusetts Enstitüsü ve Teknolojisi (MIT)’nden bir grup bilim insanı ilk kez bir ötegezegende karbon olduğunu keşfetti. 1200 ışık yılı uzaklıktaki 1.4 Jüpiter kütleli WASP-12b gezegeninin atmosferinde karbon ve oksijenin izlerine rastlandı. Karbon zengini olan gezegenin kayalık bir yüzeye sahip olabileceği düşünülüyor.

Gelgit Etkisiyle Yokolan Gezegenler Kuramı

Gelgit Etkisiyle Yokolan Gezegenler Kuramı

Gezegen avcıları için kötü bir haber var: Gökbilimcilerin aradığı “sıcak Jüpiter”lerin çoğu bağlı olduğu yıldız tarafından yok edilmiş olabilir. NASA’nın Goddard Uçuş Merkezi’nden John Debes ve Brian Jackson’un gerçekleştirdiği çalışmaya göre yıldız kümelerinde geçiş yöntemiyle dev gezegen keşfedilememesinin nedeni de bu.

Eriyen Gezegen

Eriyen Gezegen

Samanyolu içinde sıcak bilinen bir gezegenin ömrü çok kısa olabilir. Yıldızına çok yakın dolanan bu gezegeni bağlı olduğu yıldız yavaş yavaş yiyor. Gezegenle ilgili bir haberi Şubat ayında sizlerle paylaşmıştım. Gezegenle ilgili bir gözlemde Hubble Uzay Teleskopu yardımıyla gerçekleştirildi. Çalışmaya göre gezegen 10 milyon yıl içinde yok olabilir.

Bu Gezegen Eriyor

Bu Gezegen Eriyor

Astrofizikçilerden oluşan bir ekip başka bir yıldız çevresinde dolanan bir gezegenin yavaş yavaş yok olduğunu belirledi. Gezegen, WASP 12 adlı bir yıldızın çevresinde çok yakın konumda dolanıyor. Böylece ilk kez gökbilimciler bir gezegenin yok oluşuna tanık oluyor.