Webb’in Gözüyle Uranüs

Webb’in Gözüyle Uranüs

James Webb Teleskopu buz devi, tuhaf ve sıra dışı özellikleri olan Uranüs’e odaklandı. Webb halkaları, fırtınaları ve diğer atmosferik özelliklerinin de yer aldığı dinamik bir dünyayı görüntüledi. Görüntü farklı dalga boylarıyla yapılan gözlemlerin birleştirilmesiyle elde edildi. Webb’in yetenekleri ile Uranüs’ün…

Bir Göksel Hikâye: Neptün’ün Keşfi

Bir Göksel Hikâye: Neptün’ün Keşfi

Uranüs ve Neptün’ün keşfi, astronomi tarihinin en ünlü hikâyeleri arasındadır. Güneş Sistemine yapılan ilk modern eklemeler açısından, eskiden bilinen klasik gezegenlere katılan buz devleri evrene bakışımızı sonsuza kadar değiştirdi. Bunlardan biri de Neptün keşfidir. Neptün’ün keşfi gözlem ve teori arasındaki…

Uranüs’ün X-Işını Yaydığı Keşfedildi

Uranüs’ün X-Işını Yaydığı Keşfedildi

Dört Yer çapındaki gaz devi Uranüs hakkında en az bilgi sahibi olduğu bir gezegendir. Şimdiye kadar sadece Voyager 2 ile yakın geçiş yapılan gezegen kendine has ve dikkat çeken özelliklere sahiptir. Bu görsel gezegenin optik ve X-ışını verilerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Pembe alanlar X-ışını verilerine aittir.

Uranüs’ün Halkalarının Sıcaklığı Ölçüldü

Uranüs’ün Halkalarının Sıcaklığı Ölçüldü

Hakkında çok az şey bildiğimiz gezegenlerden biri Uranüs’tür. Bu gaz devi ancak açık mavi rengi ile akıllarda yer almıştır. Halkalarına ait bildiklerimiz ise çok sınırlı. Uranüs’ün halkaları büyük teleskoplar dışında gözlenemez. Bu nedenle ancak 1977’de keşfedildiler. Şili’deki iki büyük teleskopun…

40 Yıllık Voyager Serüveni

40 Yıllık Voyager Serüveni

İnsanlığın ürettiği ve hâlâ görevde olan en uzun zamanlı uzay araçları Voyager 1 ve 2 sırasıyla Ağustos ve Eylül aylarında 40. yıllarına girmiş olacaklar. Dünya’dan çok uzak olmalarına karşılık ulaştıkları son noktanın verilerini iletmeyi sürdürüyorlar. Araçların hikâyesi gelecekteki bilim insanları…

Uranüs’te Sürpriz Keşif

Uranüs’te Sürpriz Keşif

30 yıllık veriler yeni bir keşfe yol açtı: Uranüs’ün önceden bilinmeyen iki uydusu keşfedilmiş olabilir. NASA’nın yaklaşık 30 yıl önce Uranüs’ün yakınından geçen Voyager 2 verilerini irdeleyen araştırmacılar, gaz devinin halkasında önceden bilinmeyen iki küçük cisim fark etti. Gezegenin ilk…

Güneş Sistemi ve Ötesinde Su Arayışı

Güneş Sistemi ve Ötesinde Su Arayışı

NASA araçları Güneş Sisteminden yabancı diyarlara kadar arama yaparken beklenmedik yerlerde su buluyor. Yaşam arayışında önemli bir yere sahip olan suyun varlığı, görünüşte birbiriyle ilgisi olmayan dünyaların ortak noktasını oluşturuyor. NASA yöneticisi Ellen Stofan: “NASA araçları evrenin ve bizim kökenimizi,…

Satürn’den Uranüs Manzarası

Satürn’den Uranüs Manzarası

Satürn çevresinde dolanan Cassini uzay aracı, Satürn halkalarının üzerinden soluk mavi renkteki gaz gezegen Uranüs’ü görüntüledi. Uzay aracı Güneş’ten uzaklığına göre yedinci sırada bulunan gezegeni 11 Nisan 2014’te görüntülerken aynı zamanda Satürn halkasının güzelliğini de ortaya çıkardı. Uranüs ve Neptün,…

Asteroid Etrafında İlk Halka Sistemi

Asteroid Etrafında İlk Halka Sistemi

Chariklo’da iki halka bulundu Aralarında ESO La Silla Gözlemevi’nin de yer aldığı birçok Güney Amerika yerleşkesinden gerçekleştirilen gözlemlerle, Chariklo adlı uzak bir asteroidin iki adet yoğun ve ince halka sistemine sahip olduğu sürpriz bir şekilde keşfedildi. Bu, şimdiye kadar halkaya…

Neptün’de Yılbaşı

Neptün’de Yılbaşı

Neptün 165 yıl önce keşfedildiği noktaya gelerek, keşfedildiğinden bu yana bir yılını tamamladı. Bu önemli anı vurgulamak için Hubble Uzay Teleskopu gözlerini Neptün’e çevirerek “yıldönümü görüntüleri” elde etti.
Neptün, Güneş’e en uzak gezegendir. Alman gökbilimci Johann Gale tarafından 23 Eylül 1846’da keşfedildi.