ESO Şili’deki Çok Büyük teleskop tesisinde bulunan aygıtları yakın yıldız sistemi Alpha Centauri’deki gezegenlerin araştırılmasında kullanmak üzere uyarlıyor. Sistemdeki gezegenler Breakthrough Starshot girişimiyle hayata geçirilecek …
teleskop
Galileo’nun Teleskopu
Neredeyse her gökyüzü etkinliğinde her katılımcıya bir galileoskop yapılması gelenek haline gelmiştir. Oldukça basit araç-gereçlerle yarım saat içinde yapabileceğiniz bu basit teleskop oldukça düşük maliyetlidir: …
“Yıldızlardan Yıldızsılara” Yolculuğa Hazır mısınız?
Değerli öğretmenlerimiz, Ortaöğretim okullarında Seçmeli Astronomi ve Uzay Bilimleri dersi öncelikli olarak Fizik ve Matematik öğretmenleri tarafından okutulmaktadır. Ancak Astronomi konularında yeterli Üniversite eğitimi bu …
İki Büyük Astronomi Etkinliği
Bilimi yaymak, önemine vurgu yapmak ne kadar önemli değil mi? Bilimin bir ülkenin gelişmişliğinde ne kadar payı vardır sizce? Bilim aklınız ne kadar üst düzeydeyse …
Türkiye’nin Gözü Uzayın Devler Liginde
Türkiye’nin ESO’ya üye olması için çalışmalar yapan ESO-Türkiye girişimi adlı bir grup genç araştırmacının davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Dr. Leibundgut UAK 2012’deki ESO özel oturumunda Avrupa Güney Gözlemevi’nin yürüttüğü çalışmaları içeren ve sorularla 2 saati aşan bir konuşma gerçekleştirdi.
JWST’nin Yapımı Sürüyor
Şimdiye kadar olan teleskoplara göre daha uzakları görmeyi amaçlayan NASA, yeni teleskopunun parçalarına kavuştu. Goddard Uçuş Merkezi mühendisleri JWST’nin iki tür aynasını test ediyor. Aynalar teleskopun daha iyi gözlem yapmasını sağlayacak. Webb Teleskopun dev bir altıgen gibi görünecek olan birincil aynası 18 küçük altıgen aynadan oluşuyor.
Bu Teleskopun Gözleri Kuiper’de
Güneş Sistemi’nin gözden uzak Neptün ötesi bölge tüm gizemini koruyor. Kuiper Kuşağı olarak bilinen bölgede ön planda görünenler ise Pluto, Eris, Makemake ve Haumea cüce gezegenleri. Bölgede aynı zamanda binlerce küçük buz parçaları da bulunuyor.
Şimdi yeni bir teleskop Kuiper Kuşağı’nın derinliklerinde yatan cisimleri gün ışığına çıkarmaya başladı.
Chandra’dan Yeni Bir Keşif
Hubble, XMM Newton, dünya üzerinde kurulu birkaç teleskop ve Chandra X-Işını Teleskopu’nun ortak çalışması yeni bir gökada çarpışmasını ortaya çıkardı. Buna göre gökadalardaki karadelikler birkaç milyon yıl önce birleşmiş ve bu birleşmeden dolayı oluşan kütle çekim dalgalarının etkisi ile üçüncü karadelik merkezden uzaklaşmış.
En Büyük Teleskobun Yeri Belirlendi
Dünya’nın en büyük teleskopu olacak, E-ELT için start verildi. Teleskop, ESO’nun memleketi haline gelen Şili’de kurulacak. Şimdiden 42 metre çapındaki teleskobun aynasının inşası için gerekli emir 2010 yılı sonuna doğru verilecek ve teleskop 2018’de bitirilecek. Haberin özellikle son paragrafını okumanızı tavsiye ederim.
Hubble 20 Yaşında
NASA’nın 20 yıl önce başlattığı ve şu anda en fazla tanınan, en uzun yaşayan ve en çok veri yollayan aracı Hubble Uzay Teleskopu 20 yaşına girdi. Araç 24 Nisan 1990’da STS-31 uzay mekiğiyle uzaydaki yörüngesine gönderilmişti. Araç insanoğlunun uzaya yolladığı en önemli araç haline geldi.